Nijmeegse Kevin verhuisde naar Birmingham: ‘We komen zeker terug’

Door Sophie van den Boogaard 13 maart 2019

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar er zijn Nijmegenaren die naar het buitenland verhuizen. Eén zo’n Nijmegenaar is Kevin Pfeil. Hij verhuisde naar het Engelse Birmingham. Wij vroegen hem naar de verschillen en natuurlijk wat hij mist aan onze lievelingsstad!

Hoi Kevin! Stel je even voor:

“Ik ben Kevins, 31 jaar, geboren in Nijmegen. Voor mijn studie verhuisde ik ooit naar Eindhoven en Delft, maar na mijn afstuderen keerde ik gelukkig terug naar Nijmegen. Ik woonde lange tijd in een appartement aan de Graafseweg, vlakbij het Keizer Karel Plein.”

Heb je veel met Nijmegen? 
“Mijn ouders en grootouders zijn ook allemaal Nijmegenaren. Mijn grootouders van mijn vaders kant hadden een warenhuis genaamd Pfeils Zaken aan de Groenestraat, waar je nu de Albert Heijn vindt. Dat was echt een begrip in Nijmegen! Mijn moeders familie had een behang- en verfwinkel in de Burghardt van den Berghstraat.”

Waar woon je nu?
“Nu woon ik al bijna 3,5 jaar in het Engelse Birmingham. In het begin alleen samen met mijn vriendin Malou, maar sinds 15 oktober 2018 ook nog met onze zoon Simon.”

Hoe ben je daar terecht gekomen?
“Mijn vriendin, ook een rasechte Nijmeegse, is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Na haar promotie is ze gevraagd om een post-doctoraal onderzoeksprogramma op te starten op het gebied van hoge resolutie microscopie in bloedplaatjes aan de Universiteit van Birmingham. Samen hebben we besloten om het avontuur aan te gaan en te verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk.”

Wow, heftige stap! Heb jij ook een leuke baan?
“Zoals ik al zei zit het ondernemen in mijn familie. Hier in Birmingham ben ik samen met twee partners een eigen videoproductiebedrijf gestart. Best eng eigenlijk om je eigen bedrijf te starten in het buitenland, waar je nog geen netwerk hebt! Zelf ben ik verantwoordelijk voor video-conceptontwikkeling en klantrelaties. In onderstaande video zie je mij aan het werk. De oplettende kijker zal zien dat ik in een paar shots een Nijmegen t-shirt uit de collectie van Dedicated024 aan heb!”

Hoe bevalt het wonen in Birmingham?
“Birmingham is de industriële motor van het Verenigd Koninkrijk. Na Londen is het de grootste stad van Engeland: er wonen meer dan 1,1 miljoen inwoners! Daarnaast heeft het de grootste jongeren populatie van het land. Heb je de populaire BBC serie Peaky Blinders wel eens gezien? Die serie speelt zich af in het vroegere Birmingham. Deze stad leeft, bruist en staat niet stil. Elke wijk heeft een andere identiteit en karakter.”

Is er ook iets aan de stad vergelijkbaar met Nijmegen?
“Net zoals Nijmegen het Honigcomplex heeft, vind je in Birmingham de wijk Digbeth. Een wijk vol met ondernemende creatievelingen en spannende bedrijven. Ik kan iedereen die Engeland wil bezoeken aanraden om eens naar Birmingham te gaan in plaats van Londen. Ja, Londen is groot en druk, maar het is niet écht Engels. In Londen loopt het over van toeristen en bankiers. In Birmingham vind je nog de echte pubs met echte hardwerkende Engelsmannen en vrouwen.”

Welke verschillen kent Birmingham in vergelijking met Nijmegen?
“Het grootste verschil tussen Nijmegen en Birmingham is voor mij de pub-cultuur. Als Nijmegenaren hebben we altijd wel een kratje bier in de schuur staan en eten in de vriezer voor als er iemand (onverwachts) langskomt. Nijmegenaren delen graag hun bourgondische levensstijl met iedereen. We komen dan ook graag bij elkaar thuis voor een borrel of etentje. In Birmingham is dat totaal anders. Hier kom je bijna niet bij elkaar thuis. Je spreekt af in de pub. Je moet elkaar wel heel goed kennen voordat je bij iemand de drempel over stapt. Hier is de pub echt de huiskamer van de wijk.”

Wat is je beste herinnering aan Nijmegen?
“Mijn mooiste herinnering aan Nijmegen zijn eigenlijk de Nijmegenaren zelf en hun trots voor de stad. Ja, Nijmegen staat bekend als Havana aan de Waal met z’n linkse geitenwollensokken-college. En ja, ze doen het allemaal fout. Maar het blijft wel ónze stad. Wij mogen daar over nuilen, en de rest niet.”

Wauw! Heb je nog meer van die mooie herinneringen?
“Ik vind het centrum van Nijmegen op haar mooist op zaterdag, rond 18.30 uur. Net na de drukte van het winkelend publiek, en net voordat de cafés volstromen met de Nijmeegse levensgenieters. Rond die tijd lijkt het net of het centrum even ademhaalt. Héél even een rustmomentje voordat de tapkranen weer open gaan en we weer lekker aan de toog kunnen nuilen.”

Wat mis je het meest aan Nijmegen? 
“Wat ik vooral mis, zijn de mensen. In Nijmegen kun je De Derde Kamer binnenlopen en een Brouwtoren bestellen bij Bart of Lobke. Om de hoek kun je een pilske pakken bij John en Marion van Cafe Lenthe. Of even bij Brouwerij De Hemel naar beneden lopen voor een praatje met de brouwers. Natuurlijk mis ik ook mijn vaste plek in Vak M op de Goffert. Ik ben geen supporter van NEC voor het voetbal, ik ben supporter omdat NEC de Nijmeegse eer verdedigd op het voetbalveld.”

Kom je nog wel eens terug in Nijmegen?
“Wij zullen zeker terug verhuizen naar Nijmegen, we weten alleen nog niet wanneer. Ik kijk er echt naar uit om Nijmegen opnieuw te ontdekken met mijn zoon. Het mooie is dat ik straks door het centrum van Nijmegen kan lopen met hem, en de verhalen van vier generaties Nijmegenaren kan delen.”

Lees ook:

Indiase Piyush over Nijmegen: ‘Nijmegenaren staan open voor andere culturen’

De Indiase Piyush verhuisde in 2014 voor een traineeship van Hamburg naar Nijmegen. Waarom hij voor ...

Dirk reist de hele wereld over als Funk D: ‘20.000 man publiek, dat geeft wel een kick hoor’

Misschien ken je Dirk Bons wel als 'die dj uit de Molenstraat'. De 31-jarige Nijmegenaar draait er n...

Meer over

Nijmegenaren

adv.