Moniek van Club Goud: ‘Zó waardevol om ouderen met jongeren in contact te brengen’

(Foto genomen voor de uitbraak van het coronavirus: Go Short)

Heb jij tijdens de Vierdaagse samen met Nijmegenaren van álle leeftijden een dansje gewaagd bij Drift Paleis? Moniek van Daal (36) zette Club Goud op, de organisatie die dit soort leuke activiteiten mogelijk maakt, om kwetsbare ouderen in contact te brengen met jonge mensen. Een mooi initiatief, waar wij meer over wilden weten.

Moniek (36): “Ik miste iets bij mijn werk als communicatieadviseur. Ik had leuke commerciële opdrachten maar was met name bezig om geld te verdienen voor organisaties die al geld genoeg hadden. Allebei mijn oma’s hebben in een woon-zorgcentrum gezeten, daardoor was ik altijd al wel gevoelig voor de ouderenzorg. Daarom ben ik in 2010 naast mijn werk gestart met vrijwilligerswerk.”

‘De wereld van ouderen wordt kleiner en kleiner’

“Iedere donderdagmiddag ga ik sinds toen ik op bezoek bij ouderen in een zorgcentrum in Nijmegen. Daar heb ik altijd héél veel plezier in gehad. Ik merkte dat naarmate deze mensen ouder en ouder worden, hun wereld steeds kleiner wordt. Sommige mensen hebben hele lieve familieleden die ze regelmatig komen bezoeken, maar daarbuiten is er vaak weinig contact met andere mensen.”

(Foto: Drift – Om te dansen)

Maatje Wim (101) zit in laatste fase van zijn leven

“Nu kom ik al drie jaar bij Wim. Hij heeft al de respectabele leeftijd van 101 jaar, inmiddels heb ik een speciale band met hem. We leven natuurlijk allemaal een beetje in onze eigen bubbel. Doordat ik met Wim klets, kom ik daaruit. Hij was 23 in de Tweede Wereldoorlog, zijn eerste auto was van hout en hij zit, in tegenstelling tot ik, in de laatste fase van zijn leven. Dat levert waardevolle gesprekken op.”

Ouderenzorg op zoek naar jonge vrijwilligers

“Ik heb gemerkt dat er veel vraag is naar vrijwilligers voor dit soort werk in de ouderenzorg, zeker naar jonge mensen. Toch lijkt het voor ouderencentra moeilijk om jonge mensen te bereiken. Dat zette me aan het denken: kunnen we daar niet iets voor bedenken? Zo is Club Goud uiteindelijk geboren. Het doel: mensen van verschillende generaties met elkaar in contact brengen door leuke activiteiten te organiseren.”

Genoeg Nijmeegse organisaties bereiken jongeren wél

“Daarbij gaan we op zoek naar Nijmeegse organisaties die jonge mensen goed weten te bereiken, zoals Drift – Om te dansen, Festival ’t Eiland en Doornroosje. Zo hielden we samen met Doornroosje het project Muziek Maatjes. Acht ouderen van verschillende zorglocaties werden gekoppeld aan elf jongeren die door Doornroosje waren geworven. Tien weken lang werd er door de koppels over muziek gepraat en natuurlijk muziek gemaakt. Als klapper hielden we aan het eind van het traject een muziekmiddag waarbij iedereen in Doornroosje ging optreden.”

(Foto: Muziek Maatjes)

‘Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn’

“Bij dit project richten we ons op de meer kwetsbare ouderen woon-zorginstellingen, maar we organiseren ook activiteiten die voor veel meer mensen toegankelijk zijn. Zoals Drift’s Danspaleis tijdens de Vierdaagsefeesten, die helemaal in het teken stond om mensen van álle leeftijden met elkaar te laten dansen. Soms is het moeilijk om de juiste ouderen te bereiken, de uitspraak ‘eenzame ouderen’ proberen we daarom ook altijd te vermijden. Dan voelen weinig mensen zich aangesproken. We willen het positief houden.”

Hier komt het geld vandaan

“Voor alles dat we bij Club Goud doen, is natuurlijk wel geld nodig. Samen met zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties heb ik bij de oprichting een plan gemaakt en verschillende fondsen aangeschreven. Daardoor kunnen we doen wat we doen en kan ik fulltime voor Club Goud werken. We hadden Club Goud twee jaar de tijd gegeven, om te kijken of het zou werken. Nu is het uitgegroeid tot een echte sociale onderneming waarbij ik verschillende zorginstellingen help met vrijwilligersactiviteiten: hoe leuk is dat?!”

Meehelpen?

Club Goud is natuurlijk altijd op zoek naar vrijwilligers. Lijkt het jou wel wat om ook een steentje bij te dragen? Je kunt je aanmelden via de website. Je krijgt dan een seintje zodra er activiteiten worden georganiseerd waar extra hulp bij nodig. Ook komt er een nieuw maatjesprogramma aan, waarbij ouderen worden gelinkt aan hun eigen (vrijwilligers-)maatje.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nijmegenaren

Ga naar “Studenten gaan kaal voor goede doel: ‘Met Snapchatfilters gekeken of het stond’”

Studenten gaan kaal voor goede doel: ‘Met Snapchatfilters gekeken of het stond’

Ga naar “Binnenkijken bij Laurien in een oud klooster: ‘Eng is het gelukkig nooit’”

Binnenkijken bij Laurien in een oud klooster: ‘Eng is het gelukkig nooit’

Binnenkijken bij
Ga naar “Rondneuzen: deze Nijmeegse online accounts verkopen vintage spullen”

Rondneuzen: deze Nijmeegse online accounts verkopen vintage spullen

vintage nijmegen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50”

Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb