Merijn van Navarone: ‘Anouk is als coach altijd eerlijk’

Door Sophie van den Boogaard 8 februari 2019

[LONGREAD] De Nijmeegse band Navarone timmert al zo’n tien jaar aan de weg. Dit jaar doen ze als eerste band ter wereld mee aan talentenjacht The voice of Holland. “Als mensen een sterke mening hebben over een optreden uit The Voice denk ik vaak: ga er zelf maar eens staan. Het is wel even iets anders dan op vrijdagavond in de karaokebar!” vertelt zanger Merijn.
Interview door gastredacteur Pieter Koekkoek. 

Meedoen met The Voice

Om mee te doen met The voice of Holland is natuurlijk superspannend, en al helemaal als je ook nog eens de eerste band ter wereld bent die meedoet! “Het is superspannend maar het pakt zó tof uit,” vertelt zanger Merijn. “The Voice is een bekend programma, en bandjes worden toch vaak meer als underground gezien. Toen ze me belden om mee te doen, toen dacht ik ook: kan dat wel als band? Het is misschien niet voor elke band weggelegd, maar voor ons is het een unieke kans om jezelf als band te laten zien aan een groot publiek. Als het voor ons goed uitpakt durven andere bands hopelijk ook sneller mee te doen.”

Coach Anouk

Navarone heeft in het programma gekozen voor zangeres Anouk als coach van de band. “Anouk is heel aardig en ook eerlijk. Dat betekent dat ze soms ook dingen zegt die je liever niet wil horen. We proberen niet alles wat ze zegt letterlijk te nemen, het is ten slotte de mening van één iemand. Maar je weet bij haar ook wat je aan haar hebt: als ze zegt dat ze iets tof vindt, meent ze het ook.”

Foto: Elisabeth van Aalderen

‘Muziek maken is geen wedstrijd’

Het leukste onderdeel van The Voice tot nu toe vond Merijn de zogenaamde battles, waarin je het als artiest opneemt tegen een andere artiest. “Dat was zo’n feest! Het was ook eigenlijk helemaal geen battle. We moesten het opnemen tegen Sanne de Winter en daar hadden we al mee gerepeteerd. Dat klikte supergoed en daardoor was het extra leuk. Ik zie muziek maken ook niet als een wedstrijd. Dat is het aspect van The Voice wat mij het minst aanspreekt. Ik snap het format en dat er iemand door moet, maar muziek maak je samen.”

Bouwen naar een climax

Het optreden in een show van The voice of Holland verschilt erg van wat de band gewend is, vertelt Merijn. “Tijdens The Voice moet je het in één keer doen, sta je voor een camera en heb je maar twee minuten. Als we een show spelen duurt dat anderhalf uur en heb je echt de tijd om het op te bouwen. In het begin van een set ben je als band veel aan het geven. Dan is het fijn als je later in de show wat terugkrijgt van het publiek en samen naar een climax gaat bouwen.”

‘Iets anders dan de karaokebar’

Een ander groot verschil is het feit dat een optreden bij The voice of Holland in één keer goed moet zijn. “Stel er gaat iets mis, dan heb je tijdens een optreden nog heel veel tijd om daar overheen te komen. Bij The Voice moet je in 2 minuten knallen, dat is echt een andere tak van sport. Ik heb daarom heel veel respect voor iedereen die daar gaat staan. Als mensen een sterke mening hebben over een artiest uit The Voice denk ik vaak: doe het zelf maar eens! Het is wel een dingetje om daar te spelen, je staat niet op vrijdagavond in de karaokebar, haha!”

Foto: Elisabeth van Aalderen

Nijmeegse hotspots

Zelf komt Merijn graag in Dollars, het muziekcafé in de Grotestraat. “Dat blijft toch mijn stamkroeg. Daarnaast ben ik geregeld in de Basis in het oude Doornroosje. En dan is er natuurlijk ook nog het nieuwe Doornroosje: dat vind ik helemaal te gek! Ik denk dat het misschien wel de mooiste zaal van het land is. In elk geval om te spelen: het klinkt geweldig, het geluid is er super en de de algehele ervaring is heel vet. Ik heb er nu meermaals gespeeld en het is echt fantastisch!”

Maar, Merijn heeft meer hotspots. “Het Goffertpark vind ik bijvoorbeeld echt een prachtige plek. Je kunt er lekker doorheen wandelen, maar er zijn ook veel leuke evenementen. De Lange Hezelstraat en het Kronenburgerpark vind ik ook supermooi. En natuurlijk de Stevenskerk!”

Spelen in de metro

De raarste plek waar Navarone ooit speelde was in de metro, vertelt Merijn. “Tijdens de promo van The Voice hebben we met de band in de metro gespeeld. De coaches spraken door de intercom, terwijl wij aan het spelen waren voor mensen die naar binnen en buiten kwamen, dat was wel erg grappig. Anouk klonk trouwens door de intercom opeens heel beleefd. ‘Lieve Dames en heren wij zijn nu bij de volgende halte,’ haha!

Succes van The Voice

De band speelt in grote zalen door het hele land. Ook stond Navarone al eens op het Hongaarse festival Sziget. “We merken het effect van The Voice wel. Op bepaalde plekken in Nederland doen wij het al super goed en in andere plekken gewoon redelijk. Maar je wil eigenlijk overal in Nederland volle zalen trekken. Dat lukt door onze deelname aan The Voice steeds beter. Onze gitarist Roman zegt het heel mooi: De televisie staat bij iedereen aan en je kan moeilijk bij iedereen naar binnen komen en op de bank gaan zitten spelen. En zo is het ook: je bereikt opeens heel veel mensen.”

Foto: Elisabeth van Aalderen.

Nijmegen heeft het allemaal

Merijn is ook groot fan van de Vierdaagsefeesten. “Ik vind die week helemaal te gek. Er zijn vaak mooie optreden in de Stevenskerk die ik mag aankondigen. Ik vind Nijmegen gewoon een superleuke stad, het heeft van alles wat. Tijdens de Vierdaagsefeesten is het intens druk in Nijmegen, maar normaal is het gezellig en klein. Daarnaast is er veel cultuur en kunst en muziek, wat voor mij natuurlijk belangrijk is. Ik vind het hartstikke leuk om een keer een dagje naar Amsterdam te gaan, maar op een gegeven moment vind ik het te druk. Ik zoek het daarom liever gewoon af en toe op.”

Spelen in het Goffertpark

De eerst volgende keer dat we Navarone weer kunnen zien in Nijmegen is waarschijnlijk tijdens de Vierdaagsefeesten. De grote droom van de band is om ooit in het Goffertpark te spelen. “Daar is het voor mij begonnen. Ik heb toen voor mijn achtste verjaardag kaartjes gekregen voor Bon Jovi in het Goffertpark. Ik was al fan van hem sinds mijn vijfde! Dat optreden heeft zo veel indruk gemaakt, dat ik toen al dacht dat ik hier nog wel een keer zou willen spelen. Bon Jovi komt natuurlijk van de zomer weer naar het Goffertpark. Wie weet mogen wij wel de supportact zijn!”

Navarone is te zien in The voice of Holland, vrijdagavond om 20.30 op RTL4.

Lees ook:

Navarone The Voice of Holland

Ze zijn door! Het verpletterende optreden van Navarone in TVOH kijk je hier terug

De Nijmeegse band Navorone heeft het weer supergoed gedaan in The Voice Of Holland. In de liveshow b...
Het Nest Festival

Zin in: deze concerten en festivals vind je in 2019 in Nijmegen

In Nijmegen zijn we niet vies van een feestje! Gelukkig zijn er ook in 2019 weer keiveel leuke evene...
Doornroosje

Directeur Toine Tax over 50 jaar Doornroosje, stiekeme signeersessies en van underground naar Marco Borsato

[ LONGREAD ] Op 6 december 1968 werd Stichting Doornroosje in het leven geroepen. Nu viert ze dus al...

Meer over

Nijmegenaren

adv.