Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je Zal Het Maar Hebben: Nijmeegse Lerrie vertelt Tim Hofman over zijn schizofrenie

Door Babs Bingen 3 mei 2018

De Nijmeegse Lerrie Grooten (30) heeft schizofrenie. Deze week was in een aflevering van het televisieprogramma Je Zal Het Maar Hebben te zien hoe Lerrie openhartig hierover vertelt aan presentator Tim Hofman. Hoe hij met zijn aandoening omgaat? Er grappen over maken.

Lerrie had last van psychoses

Schizofrenie is een psychiatrische aandoening die gepaard gaat met psychoses, wordt in de aflevering waarin Lerrie voorkomt uitgelegd. Het zijn periodes waarin het contact met de realiteit verstoord wordt en men last krijgt van angsten, waangedachten en hallucinaties. Ook Lerrie heeft hier al meerdere keren mee te maken gehad. Toen moest hij opgenomen worden in een psychiatrische kliniek. Zijn IQ is door de psychoses inmiddels gedaald van 126 naar 106. Gelukkig heeft hij dankzij medicatie en positief denken zijn leven op de rit.

Lerrie had last van stemmen

Lerrie vertelt aan Tim in de aflevering: “Ik heb stemmen gehad tijdens een psychose. Ik had alleen niet door dat het stemmen waren. Ik dacht dat ik onder controle stond van de bovennatuurlijke macht, ik was erg in de war. Ik maak daar nu grappen over, dat ik die stemmen had.” Gelukkig heeft Lerrie nu geen last meer van de stemmen in zijn hoofd. Hij vertelt: “Ik heb dat nu niet meer. Dat was tijdelijk, tijdens de psychose. Nu lach ik eigenlijk de schizofrenie uit, om er beter mee leren om te gaan.”

Lerrie voert ‘random acts of kindness’ uit in Nijmegen

En daarom staat Lerrie erg positief in het leven. In de aflevering van Je Zal Het Maar Hebben zien we hoe Lerrie willekeurige voorbijgangers in het centrum van Nijmegen een hart onder de riem wil steken. Random acts of kindness, worden zijn acties genoemd. Zo zien we dat hij een doosje chocola met een aardig briefje op een bankje in de Burchtstraat neerlegt, voor de eerlijke vinder. Ook deelt hij in de Lange Hezelstraat krasloten uit. Gewoon, voor de aardigheid.

Stand-up comedian acti bij de Kaaij

Later in de aflevering zien we hoe Lerrie een stand-up comedian act uitvoert bij de Kaaij. Hij maakt daarin veel grappen over zijn aandoening. Dat is zijn manier om met de schizofrenie om te gaan. Aan het eind van de aflevering vertelt hij aan Tim: “In 2021 wil ik 25 duizend vriendelijke dingen gaan doen voor onbekende mensen. Daar ga ik me de komende jaren mee bezig houden.” Lerrie’s instelling: veel goedheid over de wereld laten gaan. En daar zullen wij in Nijmegen vast nog wel meer van gaan merken!

De aflevering van Je Zal Het Maar Hebben kijk je hier.

Presentator Tim Hofman. (Foto: ANP)

Meer over

Nijmegenaren

adv.