Hoera! Deze jonge helden hebben een Nijmeegs Kinderlintje gekregen

Door Thijs Stevens 21 november 2018
De raadzaal in Nijmegen was op woensdagochtend eventjes bezet door kinderen. Burgemeester Hubert Bruls deelde daar namelijk 7 Nijmeegse Kinderlintjes uit aan kinderen die iets bijzonders hebben gedaan of doen. “Dit zijn echte voorbeelden. En niet alleen voor kinderen.” 
<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶
kinderlintjes 2018
De winnaars van de Nijmeegse kinderlintjes op de foto met burgemeester Bruls en presentator Klaas van Kruistum. (Foto: indebuurt Nijmegen)

In het zonnetje

In het Stadhuis werden de kinderen één voor één in het zonnetje gezet door burgemeester Bruls. Ook door presentator Klaas van Kruistum was erbij en muzikant Ben speelde liedjes voor deze jonge helden. “Dit was zó leuk om te doen,” zei KRO-NCRV-presentator Klaas. “Ik presenteer vaak leuke evenementen met kinderen, maar hier was ik nog niet eerder bij geweest. De kinderen werden onder valse voorwendselen naar binnen gelokt, dat was al leuk. Ze wisten nog van niks! Maar vooral die verhalen van die kids: echt stuk voor stuk bijzonder.”

Bruls

Na afloop was er nog een ranjaborrel in het Stadhuis. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Burgemeester Bruls vond het leuk om weer eens een raadzaal vol met kinderen te hebben. “Het is nu de zevende keer dat ik de lintjes uit mag reiken en iedere keer is het weer super. De kinderen die een lintje krijgen zijn niet alleen een voorbeeld voor hun klas die hier vandaag bij is, maar ook voor andere kinderen en volwassenen. Of het nu een kind is dat een peuter redt, afval raapt of zijn of haar hele familie onderhoudt: het zijn allemaal kanjers waar veel volwassen mensen ook een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Selectie

Om in aanmerking te komen voor een lintje worden de kinderen beoordeeld door een jury. Daarin zitten onder andere de Nijmegenaar van het jaar 2017, de jongste Vierdaagseloopster van 2018 en een lid van de kinderraad Nijmegen. Bruls: “Je moet echt wel iets betekenen om deze prijs te kunnen krijgen, hoor. Gelukkig lukt het ieder jaar om een paar kanjers te vinden. En volgend jaar ben ik er zeker weer bij!”

Winnaars

kinderlintjes gemeente
De uitreiking van de Kinderlintjes met burgemeester Bruls en presentator Klaas van Kruistum op het Stadhuis Nijmegen. (Foto: gemeente)

Dit jaar hebben 7 kinderen het Nijmeegse Kinderlintje gewonnen. Op de volgende pagina’s lees je waarom Mahlik (7), Jits (11), Friso (10), Arsema (13), Sander (9), Jernilius (6) en Tess (7) een lintje hebben gekregen.

Sander de Vries (9 jaar)

Sander
Sander.
Sander heeft op vakantie een jongetje van 3 uit een sloot gered. Het gezin stond afgelopen zomer aan een visvijver op een camping in Frankrijk. Een kindje van 3 jaar is toen met een loopfiets in een slootje nabij de visvijver terecht gekomen. Sander heeft dit gezien en is om hulp gaan roepen.
Hierdoor trok hij de aandacht van een man die zijn hond aan het uitlaten was. Samen hebben ze het kindje uit de modderige sloot getrokken. Een echte heldendaad, zei iedereen. Sander zelf vond het maar gewoon.
Toen Sander het lintje in ontvangst mocht nemen, dacht hij dat het voor zijn zwemprestatie was. Sander heeft namelijk als 9-jarige in 1500 meter open water gezwommen (!) voor kankeronderzoek. Een enorme prestatie natuurlijk, ook omdat je normaal vanaf 10 jaar pas mee mag doen aan de 500 meter van Swimtofightcancer.

Mahlik van der Werf (7 jaar)

Mahlik
Mahlik.
Mahlik vindt al van kleins af aan blikjes, zakjes en ander afval dat op straat of in de bosjes ligt. Hij zegt dan: ‘een gekke plek om neer te leggen mama.’ Inmiddels vraagt Mahlik met grote regelmaat na school aan zijn moeder of hij plastic mag rapen. Met de antieke afvalknijper van zijn overgrootvader en een plastic zak gaat hij op pad om het zwerfafval op te ruimen.
Zonder oordeel naar de ander, met een opgeruimd humeur zorgt Mahlik dus voor een opgeruimd stukje wijk. Zelf vindt hij zijn acties niet meer dan normaal, maar ook hij verdient natuurlijk geheel terecht een Kinderlintje!

Arsema Amanuel (13 jaar)

Arsema
Arsema.
Arsema is het oudste kind in een gezin uit Eritrea. Sinds september 2015 is het gezin in Nederland. Arsema heeft een jaar in de schakelklas op basisschool de Bloemberg gezeten en kan al goed Nederlands spreken. Ze regelt alles voor het gezin, omdat beide ouders de Nederlandse taal nog niet goed kunnen spreken.
Arsema is bij alle gesprekken op school om te tolken en heeft het voor elkaar gekregen dat zij, haar broertje en ook haar zusje zwemles kunnen volgen via Stichting Leergeld. Arsema regelt ook het schoolgeld, het schoolreisgeld en het kampgeld via Stichting Leergeld.
Bruls zei na afloop over haar: “Een kind zou dit niet moeten regelen, maar Arsema doet het wel gewoon. Dat is ongelofelijk knap.” Daar sluiten wij ons volledig bij aan!

Jits Agema (11 jaar)

Friso

Jits heeft het gepresteerd om van januari tot en met juli 2018 mee te dansen in de musical ‘On Your Feet’ in Utrecht, aangenomen te worden op de vooropleiding van de dansacademie in Arnhem en ook nog over te gaan op school in Nijmegen. Dit is bijzonder en knap omdat Jits geen geluk heeft met zijn gezondheid en vaak naar een arts of naar het ziekenhuis moet.
Jits is net begonnen op de dansschool en is een enorme doorzetter. Dat hij dit alles doet en volhoudt is indrukwekkend knap, zo oordeelt de jury en daarom kreeg ook hij een Nijmeegs Kinderlintje!

Friso van Dijk (10 jaar)

Jits

Friso is 2,5 jaar bezig geweest om het voetbalveldje met stenen, kuilen en zand aan de Palembangstraat te veranderen in een kunstgrasveldje. Hij heeft de gemeente hiervoor een brief geschreven en heeft 2 jaar lang met hulp van buurtkinderen en ouders handtekeningen opgehaald. Friso heeft op een buurtvergadering voor het sportveld een pleidooi gegeven.
Door zijn doorzettingsvermogen komt er in plaats van het moeilijk te onderhouden sportveldje aan de Palembangstraat een mooie sportplek. Zijn wens is nu om met alle kinderen uit de buurt te gaan sporten op het veld. Een echte held voor de kids uit de buurt dus!

Jernilius Martina (6 jaar)

Jernilius
Jernilius.
Jernilius is rolstoeltennisser bij TV Rapiditas en is dit jaar verkozen tot Uniek Sporttalent 2018. Jernilius is een groot voorbeeld en inspiratiebron voor andere kinderen met een beperking. Hij laat zien wat sport voor een kind met een beperking kan betekenen. Jernilius is een sportieve, gedreven jongen van 6 jaar oud. Hij is een actief racerunner, zwemmer en rolstoeltennisser. Vanaf de geboorte heeft Jernilius een verkort been, waardoor hij voor een van zijn passies tennis gebonden is aan een rolstoel.
Inmiddels versterkt hij het rolstoeltennis team van TV Rapiditas in Nijmegen. Hij heeft enorm veel gevoel en talent voor rolstoeltennis. Jernilius heeft vooral veel plezier in het sporten en geniet van ieder moment en wordt met de dag meer zelfstandig en zelfredzaam. Dit maakt dat zijn zelfvertrouwen groeit, niet alleen op de baan, maar ook in het dagelijks leven. Een voorbeeld voor anderen en een hele knappe prestatie!

Tess Venzelaar (7 jaar)

Tess
Tess.
Tess is erg begaan met zieke kinderen en mensen. Ze heeft de afgelopen jaren verschillende keren sponsorgeld opgehaald voor verschillende doelen. Zo heeft Tess geld opgehaald voor de kinderafdeling van het Catharina Wilhelmina Ziekenhuis , twee keer voor het Amalia Kinderziekenhuis en een bedrag van 390 euro voor de KinderLoop van SamenLoop voor Hoop voor het KWF. Tess geeft aan dat ze het fijn vindt om iets te doen voor de kinderen die ziek zijn en daardoor niet zoveel leuke dingen kunnen doen.
Pas 7 jaar dus en dan al zoveel oog voor anderen. Dan verdien je het om in het zonnetje gezet te worden!

Dit zijn de winnaars van vorig jaar:

Dit zijn ze dan: de superhelden van Nijmegen mét een kinderlintje

Yes! Onze stad is weer 12 superhelden rijker. Op het stadhuis werden 20 november weer verschillende ...
<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.