Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze studenten gingen tien dagen in kamerisolatie: ‘Alles tegen een brandhaard’

Door Babs Bingen 29 november 2020

Djuna Kanters (20) en Marit Weintré (21) zijn beide met hun neus in de boter gevallen als het gaat om hun studentenhuis. Ze wonen samen met twaalf andere Nijmeegse studenten en zijn één grote samenwonende vriendengroep. Dat is fijn, zo in tijden van het coronavirus. Tot er iemand besmet raakt: dan moet iedereen in kamerisolatie.

Het gebeurde één keer: een huisgenoot van de dames liep corona op. Om een brandhaard te voorkomen, ging iedereen tien dagen in kamerisolatie. Djuna vertelt: “We hielden in onze grote tuin op anderhalve meter afstand van elkaar een huisvergadering. Wat moesten we doen? We wilden niet dat het verder uit de hand zou lopen. Dus besloten we dat iedereen in quarantaine moest.”

Om en om eten halen in de keuken

Boodschappen werden besteld en afgeleverd, niemand mocht tegelijk in de gangen zijn en een mondkapje dragen in de gemeenschappelijke ruimten was verplicht. Djuna: “Onze huispraeses (voorzitter, red.) houdt van koken en heeft elke avond voor het hele huis een maaltijd gemaakt. Risotto, stoofvlees, AVG (aardappelen, vlees, groenten, red.): het kwam allemaal voorbij. Er mocht steeds één persoon tegelijk een bordje komen opscheppen.”

De huisgenoten zijn gewend om elke avond samen te eten, samen te sporten en samen bier te drinken. Dat werd nu allemaal online ‘samen’ gedaan: allemaal vanaf hun eigen kamer in huis.

Huisregels

Gelukkig is de tijd van isolatie voorbij, maar de studenten zijn nog steeds erg voorzichtig. Djuna: “We dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid, die nemen we serieus. Als je coronaklachten hebt, moet je ook in kamerisolatie. Ben je in contact geweest met iemand die besmet is, ook. Dat is al vaker voorgekomen. Dan zetten we een bordje met eten voor je deur en doen we boodschappen voor je.”

Ook met externe contacten is het huis voorzichtig: “Als er vrienden over de vloer komen, moet dat eerst gemeld worden in de groepsapp. Soms zitten we vol en mag niemand meer een externe vriend of vriendin uitnodigen.”

‘Maken er een feestje van’

Hoewel dit alles haast als een gevangenis lijkt, is het dat alles behalve. Djuna: “We zijn een heel hecht huis en doen veel met elkaar. Elke avond is er wel gezelligheid. We hebben een woonkamer van tien vierkant meter. Daar passen we, als we proppen, precies allemaal in. We prijzen onszelf gelukkig dat we elkaar hebben en tijdens al die lockdowns niet eenzaam zijn. We maken er gewoon een feestje van.”

Tekst loopt verder onder de foto

De woonkamer (Eigen foto)

Themafeestjes

Zo hielden ze tijdens de eerste lockdown in maart elke avond een themafeest. Alleen voor huisgenoten, natuurlijk. Djuna: “Zoals een cocktailavond, Spaanse avond, verkleedfeest met de letter ‘K’ en een foute party. Iedereen zat maar thuis en had niet veel te doen. Zo hadden we toch iets om naar uit te kijken.”

Komen en gaan

De studenten wonen in een pand van studentenhuisvester SSH&. Dat betekent dat er mensen bijkomen en mensen weggaan. Wie afstudeert, moet uit huis. Maar dat is niet erg, zegt Marit: “Op een gegeven moment ontgroei je het wonen in dit huis. Dan is het tijd voor een nieuwe fase. Maar de mensen hier in huis zijn voor altijd mijn vrienden. Gelukkig studeer ik nog wel even, dus hoef ik nog lang niet weg!”

Mogen we bij jou binnenkijken?

Lijkt het jou ook leuk om aan ons jouw huis, caravan of andere bijzondere plek te laten zien? Stuur bij interesse even een mailtje naar [email protected] en wie weet schrijven wij binnenkort zo’n leuk artikel over jou.

Lees ook:

Met z’n tienen in quarantaine: dit Nijmeegse studentenhuis hanteert strenge regels

Vierentwintigzeven met elkaar opgescheept zitten is geen makkie. Al helemaal niet als je amper de de...

7 x dit herken je als je in een studentenhuis in Nijmegen woont

Met veel te veel mensen in een vies hok samenleven: er gaat niets boven studentenhuizen. Woon jij in...
studenten Nijmegen

Je studentenleven starten in coronatijd: ‘Het hield me niet tegen om op kamers te gaan’

Je studentenleven starten middenin de coronatijden. Tsja, dat is toch wel anders dan je had gewild. ...

adv.