Advertentie wordt geladen…

De Nijmeegse Nelleke emigreerde naar Australië: ‘Nijmegen blijft mijn thuis’

Nelleke verruilde Nijmegen voor Australië. (Eigen foto)

Nelleke Auch (30) is een geboren en getogen Nijmegenaar. Als student werd ze verliefd op een Australiër. Toen samenwonen in Nederland niet mogelijk bleek te zijn, emigreerde ze voor haar James naar de andere kant van de wereld. Samen wonen ze nu in Melbourne. Nelleke: “Nijmegen blijft mijn thuis.”

Advertentie wordt geladen…

Verliefd op een Australiër

Zo’n dertig jaar geleden werd Nelleke in Nijmegen geboren. Ze groeide op bij haar ouders in Nijmegen Oost, waar ze een fijne jeugd had. Ze ging naar school op de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud en verhuisde daarna voor haar studie Geschiedenis naar Utrecht. En toen werd ze tijdens haar studententijd verliefd op James, een Australiër.

Stiekem samenwonen op een studentenkamer

Het verliefde stel wilde graag samenwonen, maar dat bleek in Nederland niet zo makkelijk te zijn. Nelleke: “James heeft eerst bijna een jaar bij mij in Nederland gewoond. Terwijl ik mijn studie aan het afronden was, woonden we stiekem samen op een studentenkamer. Die was eigenlijk maar voor één persoon. James wilde heel graag in Nederland blijven, maar we konden jammer genoeg niet voldoen aan de vereisten voor een Nederlands partner visum.”

(Eigen foto)

Verhuizen naar Melbourne

Maar dat hield het stel niet tegen om samen te blijven. Nelleke: “Aan de voorwaarden voor een Australisch partner visum konden we gelukkig wél voldoen. Daarnaast sprak ik ook beter Engels dan James Nederlands sprak, dus de meest realistische optie bleek toch Australië te zijn.” En zo verhuisde Nelleke zo’n zes jaar geleden naar Melbourne om samen met haar liefde een toekomst op te bouwen.

‘Als immigrant moet je helemaal opnieuw beginnen’

Het vinden van een baan was als immigrant nog niet zo makkelijk. “Helaas moet je als immigrant helemaal opnieuw beginnen. Zeker met een studie als geschiedenis. Als werkgevers een buitenlandse naam en een visum (in plaats van burgerschap) op een C.V. zien, kijken ze liever eerst even verder.” Via via kwam ze terecht bij een IT-bedrijf, waar ze nu getraind wordt voor een managementpositie. “Ik wil hier uiteindelijk een opleiding in management gaan doen, zodat ik ook een relevante opleiding heb in het land waar ik nu woon en werk.”

Eigen huis bouwen

Momenteel wonen Nelleke en James bij de ouders van James in huis. Nelleke: “Toen we naar Australië vertrokken zouden we eigenlijk maar voor een korte periode bij zijn ouders wonen. Maar door de hoge kosten van het partner visum en langdurige medische problemen bij James is dat veel langer geworden.” Aan die fase komt hopelijk rond juli een eind. De bouw van een eigen huis in Melbourne is namelijk volop bezig.

James en Nelleke wijzen op een kaart het stuk Australische land aan dat ze hebben gekocht. Daarop komt hun huis te staan. (Eigen foto)

‘Mensen hebben hier de ruimte om te wonen en te leven’

In Melbourne voelt Nelleke zich helemaal thuis. “Melbourne is een stad met een hele diverse bevolking. Ook is er veel ruimte voor kunst en cultuur. Melbourne wordt vaak ‘de meeste leefbare stad’ genoemd, dat is natuurlijk niet zomaar.” En hoe is het dan om in Australië te wonen? “Australië is een geweldig land. Er is hier zo veel ruimte! Mensen hebben hier echt de ruimte hebben om te wonen en leven. De natuur is prachtig en de dieren zijn geweldig. En het weer is ook fijn. De winters zijn koel, maar niet koud. Het regent, maar niet echt vaak. De zomers zijn warm, maar niet aan één stuk door.”

‘Ik mis het fietsen’

Heel anders dus, dan wonen in Nijmegen. “Australië is echt een auto-land, omdat het zo uitgestrekt is. Ik mis het fietsen en lopen wel erg. Gewoon even naar de supermarkt lopen of naar de winkels fietsen. Dat kan hier gewoon niet. Melbourne is natuurlijk ook immens veel groter dan Nijmegen.”

(Eigen foto)

Na emigratie werden Nelleke’s Nijmeegse herinneringen scherper

Nelleke denkt nog vaak terug aan haar tijd in Nijmegen. “Mijn hele jeugd in Nijmegen was fijn. Van kinderfeestjes in Tivoli als kind, tot als puber brak de zon zien opkomen aan de Waalkade. Na school met klasgenootjes mee naar huis fietsen, helemaal naar Groesbeek of Slijk-Ewijk. Mijn eerste bijbaantje in de HEMA in het centrum. Zeker na het emigreren zijn dat soort herinneringen scherper geworden. Misschien omdat je ze met de afstand minder voor lief neemt.”

Nijmeegse veranderingen verbazen Nelleke

De veranderingen die Nijmegen de afgelopen jaren heeft ondergaan, verbazen Nelleke. “Dat de V&D weg is vond ik ook zo vreemd om me voor te stellen! Zelfs nu ik het afgelopen zomer gezien heb, blijft het er vreemd uitzien. Het eiland in de Waal is ook helemaal nieuw voor mij. En de verandering van Plein ’44 past ook nog niet helemaal in mijn gedachten. Ik denk nog steeds aan die vierkante kuil als mijn ouders het over dat plein hebben.”

‘Een stad zonder mensen is een berg beton met geplante bomen’

Het meest mist Nelleke haar Nijmeegse familie en vrienden. Voor hen komt ze wanneer ze kan dan ook graag vanuit Melbourne even terug. En dan gaat ze koffie drinken bij Oortjeshekken in Ooij, omdat ze dat vroeger altijd deed. “Nijmegen is bijzonder door de prachtige geschiedenis en historische plaatsen, maar het zijn de mensen waarmee je je herinneringen en hechtingen opbouwt. Een stad zonder mensen is uiteindelijk gewoon een berg beton met geplante bomen.”

(Eigen foto)

Meer in deze categorie

Nijmegenaren

Ga naar “Binnenkijken bij Chateaux Rivendell: ‘We lijken net een gezinnetje’”

Binnenkijken bij Chateaux Rivendell: ‘We lijken net een gezinnetje’

Ga naar “Judith en Roos stoepkrijten in Nijmegen tegen straatintimidatie: ‘Zichtbaar maken wat onzichtbaar is’”

Judith en Roos stoepkrijten in Nijmegen tegen straatintimidatie: ‘Zichtbaar maken wat onzichtbaar is’

Ga naar “Wolfskuil klaar voor het EK: ‘De hond heeft een eigen oranje pakje’”

Wolfskuil klaar voor het EK: ‘De hond heeft een eigen oranje pakje’

oranjegekte nijmegen

In onze gids

Ga naar “Fantastea”

Fantastea

 • Drakensteinstraat 13
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Ga naar “Sundara – De Groene Slijter”

Sundara – De Groene Slijter

 • Groenestraat 4
 • Slijterijen

Nu geopend

Ga naar “Strandpaviljoen Dushi”

Strandpaviljoen Dushi

 • Pastoorsdijk 11a
 • Strandtenten
 • Gesloten
buiten zwemmen nijmegen

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Aware Pet Products

Topper

Ga naar “Alle Heteluchtfriteuses 20% korting”

Alle Heteluchtfriteuses 20% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Solar buitendouche € 89,99”

Solar buitendouche € 89,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Flügel van € 26,99 voor € 19,99”

Flügel van € 26,99 voor € 19,99

 • Makro
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179”

PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179

 • BCC
 • Geldig t/m 20 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Manager Advies & Relatiebeheer”

Manager Advies & Relatiebeheer

 • Dar N.V.
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Warehouse employee evening Nijmegen”

Warehouse employee evening Nijmegen

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Parttime
Ga naar “Shop Assistent”

Shop Assistent

 • Museumwinkel.com
 • Parttime
Museumwinkel

Topper

Ga naar “Ondersteunend woonbegeleiders, diverse locaties, 24 tot 36 uur”

Ondersteunend woonbegeleiders, diverse locaties, 24 tot 36 uur

 • RIBW nijmegen en rivierenland
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Schoonmaker”

Schoonmaker

 • Bistrobar Bankoh
 • Parttime

Topper