Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmeegse Nancy en Arjen ‘zigeunerden’ rond in Frankrijk en vonden droomplek

Door Babs Bingen 9 mei 2018
De in Dukenburg opgegroeide Nancy (47) en haar man Arjen koesterden altijd al de droom om ergens een kleinschalig vakantiedomein te beginnen. In 2006 vertrok het stel mét twee paarden en twee honden naar Frankrijk. Nu, twaalf jaar later, zijn ze de eigenaren van een klein paradijs in de Bourgogne. Nancy vertelt ons hun verhaal.

‘Je kunt hier eindeloos paardrijden zonder iemand tegen te komen’

Het koste heel wat jaren voorbereiding om de juiste streek te vinden. Nancy’s en Arjens droom was altijd om een kleinschalig vakantiedomein  te beginnen. Nancy: “Een plek voor gezinnen met jonge kindjes, ruiters, wandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers in een ongerepte streek met mooie natuur. We zochten naar een plek waar we met de paarden uit de voeten konden. Uiteindelijk bleek de Morvan hier uitermate geschikt voor te zijn, omdat het hele gebied opengesteld is voor ruiters en andere natuurliefhebbers. Je kunt hier nog eindeloos met de paarden rijden zonder iemand tegen te komen.”
(Eigen foto)

Nancy en Arjen zigeunerden een half jaar door Frankrijk

Nancy vertelt verder: “Na heel wat keren voor niks naar Frankrijk te zijn gereden, besloten we om ons huis eerst te verkopen en daarna onder de Fransen te gaan zoeken naar de juiste plek. Binnen drie dagen was ons huis in Nederland verkocht. En dan ga je… Vol goede moed gingen we met twee paarden, twee honden en een bedrijfsplan in februari 2006 naar de Morvan. We hebben drie maanden in een vakantiehuisje gewoond en ook drie maanden in een caravan bij de paarden op de wei ‘gezigeunerd’. Die periode heeft ons onze eigen mooie plek in de St. Prix opgeleverd.”

(Eigen foto)

Alles moet gerenoveerd worden

Nancy en Arjen vonden een terrein van vijf hectare waar drie gebouwen stonden, die niet meer in hun allerbeste staat verkeerden. Maar het stel ging ervoor. Nancy: “De schuur was een bouwval, het huis stond al 25 jaar leeg en was overgenomen door de beesten en bramenstruiken, het andere huis was nog enigszins bewoonbaar. Alles moest gerenoveerd worden en daar hebben we  anderhalf jaar dag en nacht voor gewerkt.”
Het huis van Arjen en Nancy. (Eigen foto)

In mei 2008 gingen ze open

In mei 2008 werd het stel beloond voor het harde werken: ze konden open. Nancy: “We zijn toen gestart met drie vakantiehuizen en zes ingerichte tunneltenten. Nu, 12 jaar later, staat Morvan Rustique al heel wat jaartjes op de kaart en beschikken we over zeven gîtes, vier luxe lodgetenten en een kampeerplaats. De twee paarden zijn uitgegroeid naar een mooie groep van acht Ierse Tinkers, een shetlandpony en twee ezels.”
Nancy gaat met gasten op paardrijtour. (Eigen foto)

‘Paardvriendelijkheid staat bij ons voorop’

De paardrij-afdeling van Morvan Rustique is helemaal Nancy’s ding. Nancy: “Ik ga met onze gasten op pad en maak mooie tochten door dit ongerepte stukje Frankrijk. Paardvriendelijkheid staat bij ons voorop. Wij rijden bitloos, gebruiken boomloze zadels en onze paarden worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. De puurheid van dit gebied maakt het hier zo bijzonder, je gaat weer even terug in de tijd.”

Wat ze mist? De Vierdaagse natuurlijk

Aan Nijmegen heeft Nancy nog goede herinneringen. “Mijn man komt uit Drenthe en heb ik leren kennen in ‘De Hoed’, ofwel de El Sombrero. Hij ging daar in het weekend stappen met zijn maat. Dat was toevallig mijn neef uit Nijmegen. Leuke tijden waren dat.” Wat ze echt mist? Hoe kan het ook anders, de Vierdaagse natuurlijk. “Dat kriebelt nog altijd. De sfeer daarvan is echt fantastisch. Ik vind het zo knap hoe Nijmegen ieder jaar weer dit bijzondere evenement neerzet en weet te organiseren. Omdat het bij ons dan hoogseizoen is kan ik daar niet meer bij aanwezig zijn, dat vind ik wel jammer.”
Nancy voelt zich helemaal thuis in Frankrijk. (Eigen foto)

‘Dit is wie ik nu ben’

Voor Nancy is het door haar en haar man opgeknapte terrein een ultieme droomplek geworden, en belangrijker nog: haar thuis. Zo’n twee keer per jaar komt ze nog naar Nijmegen om familie en vrienden te bezoeken. Nancy: “Toch moet ik eerlijk bekennen dat na een weekje onderdompeling in de drukte, ik weer heel graag terug naar Frankrijk ga, naar huis. De rust, de natuur en onze dieren: dat is wie ik nu ben.”
(Eigen foto)

Misschien vind je dit ook interessant?

Janneke (26) ging voor modellencarrière naar Zuid-Afrika en werd verliefd

De Nijmeegse Janneke Scherpenhuyzen (26) maakte in 2013 voor het eerst kennis met Zuid-Afrika toen z...

Meer over

Nijmegenaren

adv.