Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Barmannen van de week: Jesse Penninx en Jurgen Verhagen van bar Thomtom

Door Sophie van den Boogaard 28 oktober 2017

Jesse Penninx en Jurgen Verhagen studeren allebei in Nijmegen en werken daarnaast in bar Thomtom in de van Welderenstraat. “Er wordt hier nooit gevochten, iedereen kan gewoon zichzelf zijn,” vertelt Jurgen.

Hoe zijn jullie hier komen werken?

Jesse: “Mijn oom en tante waren eigenaar van café Mets, het café in de Grotestraat wat onlangs is dichtgegaan. Mets is net zoals Thomtom een bar met een roze randje. Via haar hoorde ik dat ze bij Thomtom nog mensen zochten om te werken met de zomerfeesten. Zo is het begonnen, en nu werk ik hier nog steeds.”

Jurgen: “Ik kende de vorige barman hier, van een dronken avond waarop ik mijn jas kwijt was, en de verkeerde jas mee naar huis genomen had. Toen moest ik dus zijn nummer om te bellen en nu werk ik hier, haha.”

Wat is er bijzonder aan café Thomtom?

Jesse: “Je ontmoet veel leuke mensen, met veel verschillende verhalen. Op zaterdag kun je hier stappen, maar verder is het vooral een café waar mensen komen om bij te praten en elkaar te ontmoeten.”

Jurgen: “Het is denk ik een soort tweede huiskamer voor veel mensen. We hebben dan ook een grote groep vaste gasten.”

Wat is jullie favoriete drankje?

Jesse: “Apfelkorn met ijs, en dat is dan ook meteen het enige alcoholische drankje wat ik drink. Ik kan er gewoon niet zo goed tegen. Ik word heel snel dronken en heb daarna drie dagen een kater. Misschien speelt het mee dat ik deels Aziatisch ben, dan kan je er niet zo goed tegen he, haha!”

Jurgen: “Ik hou wel van speciaalbier. Een goede Stout, of Hertog Jan Grand Prestige…”
Jesse: “Als je er maar snel zat van wordt dus.”
Jurgen: “Eh.. ja, eigenlijk wel ja, haha.”

via GIPHY

Wat is het raarste dat er in Thomtom is gebeurd?

Jurgen: “Ik hoor wel eens sterke verhalen, over wat er gebeurt op de toiletten, maar ik heb het zelf niet echt meegemaakt. Tom, de eigenaar van dit café, vertelde dat hij in een andere kroeg waar hij werkte wel eens de toiletpot dicht klapte en toen twee schoenafdrukken op de bovenkant zag staan, haha!”

Moet je eigenlijk homoseksueel zijn om hier te werken?

Jurgen: “Nee, volgens mij niet, al is ons hele team dat wel. Je moet het wel belangrijk vinden dat iedereen zichzelf kan zijn. Nog steeds worstelen veel jongeren met hun seksualiteit. Bij Thomtom mag je zijn wie je bent.”

Hoe is het eigenlijk gesteld met tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit in Nijmegen?

Jurgen: “Nijmegen is een linkse stad. We hebben bijvoorbeeld Coming Out Day. Het feit dat die dag bestaat laat al iets van tolerantie zien. Ik zou niet in elke wijk hand in hand met mijn vriend lopen, maar in principe is Nijmegen een veilige stad, ook als je homoseksueel bent.”

Jesse: “Ik heb me hier nooit onveilig gevoeld in elk geval.”

Jurgen: “Nou, ik word ik de Molenstraat echt wel eens nageroepen. Vorige week fietste ik na werk nog even langs de Febo, en daar stond ik naast een meisje in de rij. Kwam er een dronken gast op ons af om te vertellen dat zij wel bij mij in bed zou belanden. Toen liet ik vallen dat ik thuis gewoon een vriend op de bank heb zitten, waarop die man me begon uit te schelden omdat hij door had dat ik op mannen val. Maar het mooie aan Nijmegen is dat je op zo’n moment enorm veel bijval krijgt van de andere mensen in de friettent. Die begonnen die vent meteen te vertellen dat hij normaal moest doen. En dan voel je jezelf dus juist wél heel veilig.”


Meer over Thomtom bar ontdekken?

Thomtom bar cafés

Vandaag gesloten

Van Welderenstraat 65, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

Meer over

Nijmegenaren

adv.