Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Boubaker over ramadan in coronatijd: ‘Ik leef vooral in de nacht’

Door Sanna Schoonenberg 16 mei 2020

Alsof de ramadan op zich al geen uitdaging is, vraagt de coronacrisis om wat extra doorzettingsvermogen van islamitische Nijmegenaren de komende maand. Boubaker Bouchalga (29) – jongerenwerker bij Bindkracht10– vertelt ons hoe anders deze vastenperiode is en hoe hij als vrijwilliger jongeren probeert te helpen.

Boubaker is jongerenwerker bij Bindkracht10 in de wijken Dukenburg en Lindenholt. Deze organisatie geeft mensen waar nodig een duwtje in de rug. Hij is het aanspreekpunt op straat, organiseert activiteiten in de wijk en werkt als begeleider. Vooral tijdens de coronacrisis en de ramadan is deze organisatie onmisbaar. Wij stelden hem een aantal vragen.

Veel moslims zitten in de maand van bezinning: van 24 april tot en met 23 mei is het ramadan. Dat houdt in dat moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet mogen eten, drinken, roken en zich moeten onthouden van geslachtsgemeenschap. Naast het vasten, voeren ze ook vrijwillig meer gebeden uit tijdens de nacht. Na afloop van de ramadan is het tijd voor het Suikerfeest (Idul fitr) dat gevierd wordt met vrienden en familie.

Hoe help je jongeren tijdens de ramadan en de coronacrisis?

”Door de coronacrisis zijn veel werkzaamheden niet meer mogelijk. Normaal gesproken organiseren we regelmatig activiteiten die nu niet meer door kunnen gaan. Daarom houd ik mij momenteel vooral bezig met online jongerenwerk. Op Instagram ga ik elke maandagavond live en nodig ik gasten uit. Denk aan bekende sporters, artiesten en YouTubers. Ook organiseren we online gameavonden. Daarnaast ben ik nog steeds het aanspreekpunt op straat. Normaal gesproken hebben jongeren snel te neiging om elkaar op te zoeken tijdens de ramadan. Door een paar keer per dag een rondje door de wijk te lopen, herinneren we ze eraan dat het belangrijk is dat ze zich aan de regels van het RIVM houden.”

Hoe ervaar je het vasten tijdens de coronacrisis?

”Het vasten ziet er door de coronacrisis heel anders uit. Elke ramadan eet je met familie en ga je gezamenlijk in de avond naar de moskee. Nu kan dat niet en bidden we vanuit huis. Door de coronacrisis heb ik meer tijd om na te denken over het geloof. Doordat ik veel thuis zit ben ik veel met de islam bezig. Alle lezingen volg ik online. Ook zijn er moskeeën waarbij je live lezingen kan volgen via Facebook. We moeten creatief zijn en zetten graag dat stapje extra.”

Hoe ziet een dag vasten er voor jou uit?

”Het normale leven gaat gewoon door. Alleen leef ik nu vooral in de nacht. Ik blijf tot vier uur ’s nachts wakker en sta dan weer rond de middag op. Zodra ik wakker wordt start ik met mijn middaggebed. Vervolgens ga ik wat dingen voor mijn werk doen en begint om twee uur ’s middags weer het tweede gebed. In de tussentijd lees ik veel boeken, zoals de koran en volg ik lezingen. Rond een uurtje of zes ga ik weer bidden. ”

“Ik vind het fijn om in beweging te blijven dus ga daarna altijd een rondje joggen, fietsen of krachttrainen. Als de zon ondergaat maken we ons klaar voor het avondgebed. Normaal gesproken is dat het moment dat je met familie bij elkaar komt, maar ik eet nu alleen met mijn vrouw samen. De rest van de avond ben ik nog erg actief tot een uurtje of vier ’s nachts. Dan eet ik een kleine maaltijd, ga ik bidden en duik ik mijn bed in.”

Wat vind je de grootste uitdaging aan de ramadan?

”Eerlijk gezegd vind ik de ramadan geen uitdaging. Ik geniet er juist heel erg van en kijk er ieder jaar weer naar uit! Toenadering naar Allah vind ik tijdens de ramadan heel erg belangrijk, want dat maakt het vasten ook zo bijzonder.”

Heb je nooit honger?

”Vasten is goed voor je lichaam. Natuurlijk zijn de eerste dagen even wennen, maar voor de rest heb ik er echt geen moeite mee. Ik heb zelfs genoeg energie om dagelijks te sporten. Ik weet waar ik het voor doe en voel me juist heel fit. Normaal gesproken staat er natuurlijk in de avond ook heel veel lekker eten op tafel. Nu er in de avonden geen familie op bezoek komt, eet ik veel gezonder. Daarnaast zorg ik dat ik genoeg vitamines binnenkrijg.”

Hoe ziet het Suikerfeest er dit jaar uit?

”Normaal gesproken gaan we op de dag van het Suikerfeest gezamenlijk met de hele familie naar de moskee in de ochtend, waarna je vervolgens bij familie gaat ontbijten. Dat gaat natuurlijk dit jaar niet door zoals we dat gewend zijn. Mijn moeder heb ik al een tijdje niet gezien, ze valt binnen de risicogroep dus we willen niets riskeren. Gelukkig hebben we wel dagelijks contact, dan videobellen we even of spreek ik haar via de telefoon. Ik hoop haar wel te bezoeken tijdens het Suikerfeest, maar dan wel met voldoende afstand. Met de hele familie bij elkaar komen gaat niet, in ieder geval niet met z’n allen tegenlijk.”

Welke alternatieven zijn er om toch samen te vasten of ’s nachts te eten?

”We organiseren vanuit mijn werk bij Bindkracht10 jaarlijks voor jongeren en buurtbewoners een iftar – zoals de maaltijd na zonsondergang heet. Omdat dit niet door kan gaan kunnen bewoners als alternatief online iftars volgen. Sommige gezinnen geven een kijkje in hun leven, door een video te delen over hoe ze de ramadan dit jaar beleven. Daarnaast gaan we in de avond voor etenstijd de straat op. Zo hopen we jongeren te stimuleren elkaar onderling niet op te zoeken. Normaal gesproken gaat iedereen natuurlijk in de avond naar de moskee, dus hebben jongeren sneller te neiging om naar buiten te gaan. We werken goed samen en blijven de jeugd aanspreken. Gelukkig verloopt dit allemaal soepel!

Lees ook:

Asperges Maters groentespeciaalzaak

Het witte goud: 5 x hier koop je asperges in en rondom Nijmegen

'Koningin van de groente', het 'witte goud' of 'points d'amour': we hebben het natuurlijk over asper...

Nieuwe service: je kunt bij deze opticien privé shoppen

Ben je toe aan een nieuwe bril, of is je huidige montuur aan vervanging toe? Dan kan het zijn dat je...

We houden vol: 6 x dit is er te doen dit weekend in Nijmegen

We zitten inmiddels al in week acht van de intelligente lockdown. Nu is het weekend, tijd om van die...

adv.