Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gemiddeld 132 auto-inbraken per dag in Nederland: zo zit het in Nijmegen

Door Babs Bingen 23 januari 2020

Dat is erg vervelend! Wil je ’s ochtends in je auto stappen, zie je dat je autoruit is ingetikt en er zijn spullen uit je auto gejat. Het zal je maar overkomen. In 2019 gebeurde dit gemiddeld 132 keer per dag. Zo zat het in dat jaar in Nijmegen.

Onze collega’s van adviesplatform Independer hebben het aantal diefstallen in en van auto’s die in 2019 zijn geregistreerd door de politie geanalyseerd. Het kan daarbij zowel gaan om diefstal van auto-onderdelen zoals velgen en lampen, als om diefstal van spullen in de auto zoals navigatiesystemen, persoonlijke bezittingen door het raam in te tikken of een valse sleutel te gebruiken.

132 keer per dag een auto-inbraak

In 2019 werd gemiddeld 132 keer per dag een auto-inbraak gepleegd. In totaal registreerde de politie 48.500 van dit soort misdrijven. In de gemeente Nijmegen zijn er in dat jaar 965 auto-inbraken door de politie geregistreerd. Dat klinkt veel. Een jaar eerder waren dat het er zelfs nog 1235. Het aantal inbraken is dus wel gedaald, en wel met 21.9%.

5.5 per 100 inwoners

Als je het aantal inbraken in auto’s afzet tegen het aantal inwoners, dan kom je voor Nijmegen uit op 5.5 auto-inbraken per duizend inwoners. De gemeenten rondom Nijmegen scoren hierbij allemaal beter, daar vinden dus minder auto-inbraken plaats.

Op het kaartje hieronder zie je hoe het met de rest van het land is gesteld als het gaat om auto-inbraken:

De rest van Nederland

In de gemeente Utrecht worden naar verhouding de meeste auto-inbraken gepleegd: bijna veertien per duizend inwoners. In de buurgemeenten Bunnink (bijna tien per duizend inwoners) en Nieuwegein (8,6) is het ook relatief vaak raak. Daarnaast worden in Amsterdam (7,4), Schiedam (7,3), en Eindhoven (6,9) veel auto-ramen ingetikt.  Amsterdam spant de kroon met het absolute aantal auto-inbraken: bijna 6.400 misdrijven werden in de hoofdstad geregistreerd.

Lees ook:

De stoere vrouwen van Dutch Harbour Tattoo: ‘De sfeer is hier huiselijk’

In de Lange Hezelstraat vinden we Dutch Harbour Tattoo. Eigenaresse Marianne (58) runt de zaak met h...
vereeniging Grandcafé

Architectuurprijs 2020: Deze Nijmeegse gebouwen zijn genomineerd

Het is geen geheim dat onze stad veel architectonische hoogstandjes kent. Op de Gelderlander lezen w...

Terugkijken: Ryanne van Dorst laat zien wat er ’s nachts gebeurt in Nijmegen

In het programma Nachtdieren op NPO3 gaat Ryanne van Dorst op zoek naar mensen die ’s nachts wakker ...

Meer over

112 Nieuws

adv.