Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo scoort Nijmegen in de Ziekenhuis Top 100

Door Babs Bingen 8 november 2019

Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis belanden, zit je in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis best goed. In de AD Top 100 staat het ziekenhuis op de elfde plaats in de lijst van 26 topklinische ziekenhuizen.

Vorig jaar stond het Nijmeegse ziekenhuis nog op de zeventiende plek. Het ziekenhuis is dus verbeterd.

AD ziekenhuis Top 100

De Ziekenhuis Top 100 wordt elk jaar door het AD vastgesteld.  Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 33 criteria die iets zeggen over het niveau van de zorg. Zoals bijvoorbeeld toezicht op medicijngebruik, uitkomsten van veelvoorkomende of juist heel complexe operaties, de kwaliteit van de verpleging of tijdige start van een behandeling. Er wordt gebruik gemaakt van openbare cijfers. Ook patiënten krijgen de kans om op de ziekenhuizen bepaalde keurmerken toe te kennen.

Onderscheid ziekenhuizen

Sinds vorig jaar wordt er bij het samenstellen van de lijst onderscheid gemaakt tussen algemene- of streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg.

De winnaars

De grote winnaars zijn het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Het Beatrixziekenhuis is het beste streekziekenhuis, het Jeroen Bosch het beste topklinische ziekenhuis in de lijst. Hier lees je het artikel dat het AD over deze ziekenhuizen maakte.

Radboudumc

Je vraagt je misschien af: waar zijn het Radboudumc in dit verhaal? Dit ziekenhuis werden niet meegenomen in de top 100. Niet omdat de behandelingen daar niet goed genoeg zijn, maar omdat deze moeilijk mee te nemen is in de vergelijking. Het Radboudumc richt zich namelijk op nóg complexere behandelingen en aandoeningen, dan de topklinische ziekenhuizen.

Lees ook:

Roman van Barbershop Four Brothers: ‘Naar de kapper gaan is hier een complete beleving’

Drie jaar geleden opende Roman Zemar (32) Barbershop Four Brothers in de Stikke Hezelstraat. In deze...
Snackfestijn Nijmegen

Leuke nieuwe traditie op derde kerstdag in Nijmegen: een onbeperkt snackdiner

Ben jij die doorsnee kerstgewoontes ook wel een keer zat? Dan hebben we écht wat voor jou! Op derde ...

Nijmeegs mysterie: hoeveel miljonairs wonen er in Nijmegen?

Het gras is altijd groener aan de overkant. Soms komt dat omdat het gras dan ook onderhouden wordt d...

adv.