We krijgen knalgele geldautomaten in Nijmegen, dit is waarom

Door Thijs Stevens 9 november 2018

Geen oranje, groene of blauwe geldautomaten meer op straat in Nijmegen vanaf volgend jaar. De automaten van ING, Rabobank én ABN Amro verdwijnen namelijk allemaal en daar komen knalgele exemplaren voor terug. Ook de naam van de flappentap verandert: contant geld halen we straks uit de Geldmaat. Wat dat allemaal inhoudt, leggen we je uit.

Wat verandert er?

De drie grote banken willen hun eigen geldautomaten inruilen voor één uniform exemplaar. Deze plannen werden vorig jaar al aangekondigd, maar nu is bekend dat er in 2019 daadwerkelijk overal in Nederland één standaardmodel komt. Geen ING-oranje, ABN-groen en RABO-blauw meer, maar een bankonafhankelijke flappentap met een vrolijke gele kleur.

Waarom een Geldmaat?

Simpel: omdat de kosten voor de unieke, afzonderlijke geldautomaten te hoog oplopen. En dat is logisch, omdat we met elkaar steeds minder geld opnemen en meer en meer met onze pinpas afrekenen. Daarbij rijzen de beveiligingskosten de pan uit door alle plofkraken. Door nu samen één gezamenlijke automaat te lanceren, hopen ABN, ING en Rabobank de opgelopen kosten te drukken en een kaalslag te voorkomen.

Oké, maar wat hebben wij daaraan?

Dat al die geldautomaten straks geel kleuren, maakt het niet alleen voor iedereen herkenbaar, maar ook in veel opzichten heel makkelijk. Want ongeacht bij welke bank je zit, bij elke Geldmaat is het straks voor iedereen mogelijk om geld uit de muur te halen. We hoeven geen nieuwe pinpassen aan te vragen, want we houden gewoon onze eigen bankkaarten. Ook kunnen we zo vaak en zoveel geld opnemen als ons saldo en pinlimiet toestaat. En, heel handig: alle automaten werken hetzelfde.

Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Het nieuwe geldautomatennetwerk wordt vanaf 1 januari stap voor stap over Nederland verspreid. De oude apparaten worden geleidelijk vervangen voor de nieuwe Geldmaat. Het project moet eind 2020 zijn afgerond.

Blijven alle pinlocaties behouden?

Dat is nog niet zeker. Wel zullen we de Geldmaat straks vinden op veel plekken waar we nu al geld uit de muur halen. Maar hoeveel flappentappen er door deze geldautomatenmetamorfose worden weggehaald, is niet duidelijk.

Lees ook:

Dit zijn de drie rijkste mensen uit Nijmegen en omgeving

Droom jij er wel eens van om vet veel geld te hebben? Deze mensen in Nijmegen en omgeving dromen er ...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.