Wat doet dit militaire vliegtuig boven het Rijk van Nijmegen?

Door Janneke van Bergen 7 december 2017

Volgens Scannernet vloog er donderdag een hele tijd een militair vliegtuig boven Nijmegen. Het ging om een zogeheten AWACS toestel. Deze vliegtuigen houden verdachte situaties in de gaten.

Deze vliegtuigen bewaken het luchtruim

AWACS staat voor Airborne Warning and Control System. De grote ronde schijf op dit vliegtuig is eigenlijk een soort van mega-radar. AWACS-toestellen worden vaak ingezet om het luchtruim te bewaken. Zo kunnen de systemen van dit vliegtuig andere vliegtuigen op veel grotere afstand waarnemen dan de grondradar.

militair vliegtuig
Dit rondje vliegt het AWACS-toestel steeds. (bron: scannernet.nl)

Het vliegtuig verkent het luchtruim

AWACS-vliegtuigen zijn gestationeerd op de NAVO-basis Geilenkirchen in Duitsland. Maar soms zijn ze te zien op Nederlandse vliegbases. Het vliegtuig is vanochtend rond 9.30 uur voor het eerst gesignaleerd boven Nijmegen. Navraag bij Defensie leert dat de AWACS in een zogenoemde ‘orbit’ vliegt. Een orbit wattes??
“Dit zijn delen in het luchtruim waarin de AWACS cirkels vliegt”, legt de woordvoerder uit. “Het doel is het verkennen van het luchtruim. Dit zijn reguliere trainingsvluchten die overal binnen Europa, dus ook Nederland, plaatsvinden.”

Meer over

Nieuws