Op deze dag kunnen we hopelijk schaatsen in Nijmegen!

Door Janneke van Bergen 18 januari 2019

Brrr, het is lekker koud buiten met ’s nachts temperaturen tot bijna -5 graden, óók in Nijmegen  ja. Je kunt dus maar beter alvast je schaatsen, wanten en warme sokken klaarleggen.

Volgens weerman Wilfred Janssen van Weerplaza bereikt koude lucht ons land. “De komende nachten vriest het licht tot matig en ook overdag ligt de temperatuur beneden normaal.” De grote vraag die je vervolgens hoort als het erg fris wordt in ons land: wanneer kunnen we op de schaats?

Elfstedentocht

Volgens Weerplaza zal dat op zijn vroegst donderdag 24 januari zijn. En dan op ‘kunstmatige ijs- of sintelbanen’. Als we naar het ijsgroeimodel op Weerplaza kijken zien we dat we in Nijmegen pas volgend weekend op natuurijs kunnen schaatsen. Want natuurijs op water van 1 meter diep moet minstens 8 centimeter diep zijn. “IJsgroei op kleine watergangen, ondiepe plassen en op grotere wateren die uit de wind liggen, zal dit weekend beginnen. De ijsdikte op stilstaand water van 1 meter diep zal halverwege de week ongeveer 3 centimeter zijn, in het weekend 6 tot 8 centimeter.” Check uiteraard altijd zelf bij de verantwoordelijke instanties of het ijs wel veilig is!

Nog geen Elfstedentocht

Van een Elfstedentocht is voorlopig geen sprake, want dan heb je twee langere vorstperiodes nodig en het moet ook niet te hard waaien, anders blijven de wateren te lang open. Maar hey, schaatsen op de vennen is óók hartstikke prima. Hou indebuurt in de gaten want wij houden je op de hoogte van het laatste schaatsnieuws!

schaatsen Nijmegen
Het weer de komende week in Nijmegen. (bron: Weerplaza)

 

Sneeuw…

Oké één ding: er is tevens kans op sneeuw, die roet in het eten zou kunnen gooien. Sneeuw over ijs is voor de schaatsliefhebber namelijk funest, zeker wanneer de ijsvloer nog erg dun is, zo laat Weerplaza weten. Door sneeuw op het ijs ontstaat er als het ware een ‘dekentje’ waardoor het ijs minder snel aangroeit dan wanneer er geen sneeuw op het ijs ligt.

Schaatsen in Nijmegen

Vorig jaar trad de winter nog veel later in. Eind februari en begin maart was er toen sprake van een vorstperiode en kon er zelfs op natuurijs worden gereden. En dat hebben we geweten in Nijmegen! Geniet je nog even mee?

schaatsen

Nijmegen is massaal aan het schaatsen en zo ziet dat eruit

Als het lang koud is breekt in Nederland doorgaans de schaatskoorts uit, zo ook in onze stad! Nijmeg...

 

Meer over

Nieuws Weer

adv.