Waattt! Muggen in de winter?! Ja ze zijn er echt

Door Sophie van den Boogaard 9 januari 2019

’s Nachts een mug horen zoemen? Nee, je bent niet gek geworden. Het mag dan wel winter zijn, maar er zijn echt nog steeds muggen actief. De wintermug is gespot en die kan nog best gevaarlijk zijn.

De gewone huissteekmug die we in de zomer zien, is nu niet actief. Het gaat volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit nu om de molestusmug, die geen winterslaap houdt.

Westnijlvirus

Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. “We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Dat is belangrijk, omdat ze het westnijlvirus kunnen overdragen. Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien”, zegt Arnold tegen het AD.

Symptomen

Mensen met het westnijlvirus hebben griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er zelfs aan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor’’, zegt Arnold.

In Nijmegen

Volgens muggenradar.nl zijn er vooral in de omgeving van St Anna veel meldingen van muggenoverlast gedaan, daar is volgens het kaartje ‘veel overlast’ (een rood pinnetje). De lichtblauwe pinnetjes staan voor ‘geen overlast’. Wil jij een melding maken van overlast? Dat kan via Muggenradar.nl.

Lees ook:

spinnen Nijmegen beestjes

Ieks! Deze terrorbeestjes hielden Nijmegen in 2018 flink bezig

Het jaar 2018 was voor indebuurt Nijmegen eigenlijk 'het jaar van de beestjes'. Van alle kanten best...
Spin Belvédère

Durf jij te kijken? De Nijmeegse spinneninvasie in beeld (foto’s)

Eerder lieten we jullie al weten dat er momenteel wel erg veel spinnen ronddwalen in Nijmegen. Daar ...

Meer over

Nieuws

adv.