Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinen vol steen: zo erg is het in jouw buurt

Door Babs Bingen 15 oktober 2019

Een tegelterras in de tuin, parkeerplek naast het huis of stenen pad naar de voordeur: ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. Volgens experts heeft dit nadelige gevolgen voor de omgeving: het riool wordt tijdens piekbuien overbelast, tussen de huizen wordt het heter en dieren en planten zien hun leefgebied kleiner worden.

In 38 gemeenten is zelfs gemiddeld meer dan de helft van de voor- of achtertuinen betegeld of bebouwd. In Nijmegen ook: daar is 53,3 procent versteend. Daarmee staat Nijmegen op plek 26 van de 380 Nederlandse gemeenten, ondanks Operatie Steenbreek. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft gekregen van onderzoeks- en adviesbureau Cobra Groeninzicht. Met behulp van luchtfoto’s achterhaalde het bureau welk deel van de tuinpercelen ‘groen’ (bomen, gras of planten) of juist ‘grijs’ (bestrating, schuurtjes, kale grond) is.

Wat is het probleem met steen?

  • Tegeltuinen kunnen voor wateroverlast zorgen. Joop Spijker van Wageningen Environmental Research licht toe: “Als je heel veel steen hebt kan het water niet in de bodem afstromen, terwijl er door het veranderde klimaat juist meer piekbuien voor zullen komen.” Hierdoor blijven grote plassen liggen in lager gelegen gebieden. Water dat wel zijn weg vindt naar putten, zorgt voor een overbelasting van het riool.
  • Daarnaast zorgen warme zomers voor een bijkomend probleem, het zogeheten ‘hitte-eiland-effect‘. Joop: “Juist als je ’s avonds behoefte hebt aan afkoeling blijven stenen warmte afgeven. Groen in je tuin warmt niet op en geeft juist schaduw.” Door al die verharding is het in steden aanzienlijk warmer dan in buitengebieden.
  • Ook de natuur krijgt het moeilijk wanneer je je tuin betegelt, vertelt Wout Veldstra, voormalig stadsecoloog en voorzitter van Operatie Steenbreek, een organisatie die zich inzet voor vergroening van tuinen. “Je kunt er vanuit gaan dat alles dat in de bodem zit dood gaat. Vooral insecten, maar ook kleine dieren als muizen en mollen hebben hieronder te lijden. Vogels hebben op hun beurt weer minder voedsel”.

Benieuwd hoe versteend tuinen in jouw wijk zijn? Zoek het hier op:

En de rest van Nederland?

Hoe zit het met andere gemeenten? Almere voer de lijst met versteende tuinen aan. Twee derde van het tuinoppervlak is hier versteend. Ook Lelystad, Dronten en Noordoostpolder staan in de top tien. Wat ook opvalt: In gemeenten met relatief veel naoorlogse woonwijken is de ‘versteningsgraad’ hoger dan gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan gemeenten als Diemen, Emmen, Aalsmeer, Hillegom en Purmerend.

De gemeente met het meeste groen in de achter- of voortuin zijn Wassenaar, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (het zuidelijkste puntje van het Groene Hart). In onze omgeving doen Rheden (20,1 procent), Arnhem (27,5 procent) en Utrechtse Heuvelrug (19,5 procent) het goed.

Lees ook:

goedkoop tanken Nijmegen

Goedkoop tanken in Nijmegen: hier ben je zo min mogelijk geld kwijt

De tank van de auto volgooien is iedere keer weer een rib uit je lijf. Daarom lijkt goedkoop tanken ...

Culinaire verrassingen voor eetcaféprijzen: deze zaak zit in het oude pand van Savarijn

Afgelopen zomer werd bekend dat restaurant Het Savarijn na 35 mooie jaren ging sluiten. Inmiddels zi...
open huizen dag in Nijmegen

7 x deze woningen van maximaal 3 ton staan langer dan 6 maanden te koop

Op zoek naar een betaalbaar huis in Nijmegen? Dat is best lastig tegenwoordig. Wij vonden op Funda d...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.