Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Trots: Nijmeegse cardioloog is meest invloedrijke vrouw van Nederland

Door Babs Bingen 4 december 2019

Het feministische tijdschrift Opzij roept ieder jaar de ‘meest invloedrijke vrouw van Nederland’ uit. En wij mogen trots zijn, want de winnares van dit jaar is een Nijmeegse cardioloog! Het is Angela Maas, schrijft de Gelderlander.

Opzij schreef over de winnares: “Ze is onze eerste cardiofeministe en strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te zetten.” Angela Maas is de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland, meldt de Gelderlander. Ze werkte in haar loopbaan in verschillende Nederlandse ziekenhuizen en was in 2003 de eerste in ons land met cardiologische spreekuren, speciaal voor vrouwen. Sinds 2012 is ze werkzaam als hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc.

Mannelijke patiënt was norm

Ze specialiseerde zich in hartklachten voor vrouwen, die zich anders uiten dan bij mannen. Angela vertelt aan het dagblad: “De man was de norm, hartklachten bij vrouwen waren vager en werden door mannelijke artsen afgedaan als óf overgangsklachten óf gezeur”.

In 2015 werd Angela al eens uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouwelijke arts. In 2012 was zij volgens Opzij de meest machtige vrouwelijke arts.

Andere winnaars

In andere categorieën werden cabaretière Claudia de Breij, oprichter van ondernemersnetwerk The Next Women Simone Brummelhuis en PvdA-prominent Lilianne Ploumen, voetbalkeeper Sari van Veenendaal, SER-voorzitter Mariëtte Hamer als invloedrijkste vrouwen genoemd.

Lees ook:

Binnenkijken bij het Asielzoekerscentrum in Nijmegen: ‘We hebben een goed leven’

In de voormalige Prins Hendrikkazerne in Nijmegen-Oost wonen meer dan 300 vluchtelingen. In het begi...
Intocht Sinterklaas Nijmegen 2020

Pakjesavond 2019 in Nijmegen: zo ben je voorbereid

Kinderen in Nijmegen wachten al een tijdje met smart op pakjesavond. Naast dat Sinterklaas en de pie...
kerstbomen in Nijmegen

Oh dennenboom! 9 x hier koop je een kerstboom in Nijmegen

Sinterklaas is nog steeds in het land, maar tóch kun je al een kerstboom kopen in Nijmegen! Maar wáá...

adv.