Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Steeds minder tienermoeders in Nederland: zo zit het in Nijmegen

Door Carin van der Meij 21 oktober 2020

Het aantal tienermoeders in Nederland daalt, blijkt uit cijfers van het CBS. Op 1 januari van dit jaar stond de teller op ruim 1.600 moeders van 19 jaar of jonger. Hoeveel van hen komen uit Nijmegen? En is het aantal Nijmeegse tienermoeders ook gedaald? Dit zijn de cijfers.

Het aantal jonge moeders in Nederland is vorig jaar gedaald met zo’n acht procent. Er is al een langere tijd een daling in het aantal tienerzwangerschappen. Zo waren er tien jaar geleden nog bijna dubbel zoveel moeders van 19 jaar of jonger.

Tienermoeders in Nijmegen

Op 1 januari 2020 telde onze gemeente 13 tienermoeders. Een jaar eerder ging het om 13 tienermoeders. Het aantal is dus gelijk gebleven. In 2020 komt dat neer op 2,6 moeders per duizend meisjes. We zitten daarmee onder het landelijke gemiddelde van 3,2 tienermoeders per duizend meisjes.

Als we naar onze buurtgemeenten kijken, is Berg en Dal de enige gemeente in onze regio die wel boven dat gemiddelde zit. Daar telden ze op 1 januari 2020 4 tienermoeders. Dat is gelijk aan 4 tienermoeders per duizend meisjes. In de gemeente Beuningen zijn er al twee jaar op rij geen tienermoeders.

In kaart

Bekijk in onderstaande kaart het aantal tienermoeders per gemeente.

Tekst loopt door onder kaart.

Oorzaken van daling

Hoe kan het dat het aantal tienermoeders daalt? Kenniscentrum Rutgers deed onderzoek naar de achtergronden van tienerzwangerschappen. Zij kwamen tot de conclusie dat het helpt dat in Nederland een lange traditie is van seksuele voorlichting en meisjes goede toegang hebben tot anticonceptie.

Lees ook:

prenatal

Bij deze winkels in Nijmegen krijg je gratis babyspullen als aanstaande ouders

Als aanstaande ouder kom je er al snel achter: dit kost behoorlijk wat centen. Een kinderwagen, comm...

Zwanger en sporten: hier in Nijmegen kan het

Gefeliciteerd, je krijgt een baby! Er verandert niet alleen veel in je leven, maar ook in je lichaam...

Ximena is IC-verpleegster voor te vroeg geboren baby’s: ‘Ons werk gaat door’

Hoewel de gezondheidszorg momenteel staat in het teken van het coronavirus, gaat het werk op andere ...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.