Binnen of buiten de norm: zoveel sociale huurwoningen zijn er in Nijmegen
In Nederlandse gemeenten moet 30 procent van de woningen beschikbaar zijn voor sociale huur. Volgens een onderzoek van dagblad Trouw…
Weinig betalen voor een huurwoning in Nijmegen. Dat klinkt in deze tijd bijna onmogelijk, maar toch is dit het geval bij een aantal Nijmegenaren. Dat komt doordat ze scheefwonen. Om hoeveel procent van de huurders gaat het?
Van alle huurders in Nederland deed in 2021 ongeveer 7 procent aan scheefwonen. Dat is een stuk minder dan in 2012, toen het voor het eerst gemeten werd. Destijds ging het nog om 12 procent van de huurders. Hoe het komt dat dit aantal is gedaald, is niet bekend bij de Woonbond.
Wat is scheefwonen precies?
Iemand die scheefwoont, verdient eigenlijk te veel voor zijn sociale huurwoning. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. De scheefwonende Nijmegenaren voldeden toen ze de sleutel voor hun woning kregen wel aan die inkomenseis.
Dit zijn de inkomenseisen
De inkomensgrens ligt in 2022 op 40.765 euro bruto per jaar bij een eenpersoonshuishouden en een 45.014 euro bruto per jaar bij een meerpersoonshuishouden. Mensen die scheefwonen, verdienen nu dus meer.
De cijfers van Nijmegen wijken licht af van de landelijke cijfers. Hier gaat het om 5,8 procent. In vergelijking met 2012 is het minder. Toen lag dit percentage nog op 13,3.
Er is al jaren een lange wachtrij voor sociale huurwoningen en daarom is er sinds 1 juli een nieuwe regel. Nijmegenaren die scheefwonen, kunnen voor het eerst te maken krijgen met een extra huurverhoging. Mensen die in hun eentje in een sociaal huurhuis wonen en in 2020 meer dan 47.948 euro verdienden, moeten maandelijks 50 euro meer huur betalen. Wie meer verdient dan 56.527 euro betaalt 100 euro extra. Bij meerpersoonshuishoudens stijgt de huur ook met 100 euro.
In onze gids
Populaire rubrieken