Pech voor starters: duizenden koopwoningen gaan naar pandjesbazen

Door Sophie van den Boogaard 14 mei 2019

Dat het moeilijk is om in Nijmegen een geschikte huurwoning of koophuis te vinden is algemeen bekend. De prijzen van koopwoningen zijn hoog, net als de huren. Ook lijkt het erop dat er (te) weinig aanbod is. Maar wist je al dat er een hoop koopwoningen direct naar pandjesbazen gaan die het vervolgens voor woekerprijzen verhuren?

Ook in Nijmegen zijn een hoop mensen op zoek naar een woning. De startersmarkt voor koopwoningen is daarbij geen uitzondering. Er wordt soms flink hoger geboden om een woning te scoren.

Van koopwoning naar private huur

RTL kwam met het nieuws dat steeds meer investeerders jagen op de (weinige) koopwoningen om er vervolgens (dure) huurwoningen voor de vrije sector van te maken. Veel starters vissen daardoor achter het net. Deze informatie bleek uit onderzoek en cijfers van het CBS waarbij van 7,5 miljoen woningen in 2017 bekeken is wat hun functie een jaar later was.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bron: RTL.

Investeerder vs starter

Het grote ‘voordeel’ dat een investeerder heeft zit ‘m namelijk in het feit dat deze dames en heren vaak een flinke portemonnee hebben. Dit zorgt ervoor dat ze ten eerste makkelijker hoger kunnen bieden, maar ook dat het bedrag vaak in één keer afgerekend kan worden. Een verkoper hoeft dan niet te wachten op goedkeuring van een bank/hypotheek van een starter, waardoor de deal snel gesloten kan worden.

Zo werden bijna 100.000 koopwoningen in 2017 een jaar later te huur aangeboden door particuliere partijen. Omgekeerd gebeurde dat een stuk minder, dus minder private huurwoningen veranderden in koopwoningen. Uiteindelijk waren er in een jaar tijd ruim 27.000 woningen minder beschikbaar voor de koopmarkt.

Meer weten?

Wil je weten hoe het in jouw buurt is gesteld? Op de website van RTL Nieuws kun je je postcode invullen en checken hoe de situatie is in jouw omgeving.

Lees ook:

Yes! Deze stoere mannenzaak verhuist binnenkort naar de Lange Hezelstraat

Was het jou ook al opgevallen dat het pand op Lange Hezelstraat nummertje 92 al een tijdje in de ste...
Waalbrug liefde slotjes

Geflirt? 4 x recente liefdesverklaringen van treinreizigers van en naar Nijmegen

‘Even kruisen onze blikken..’ Het kan zomaar een tekst zijn die voor voor jou bestemd is. Op het Tum...

Mysterie: waarom wordt dit bekende gebouw in Nijmegen nú pas gesloopt?

Als je met de trein naar Nijmegen komt, is het 't eerste wat je ziet: het Metterswane gebouw. Dit ge...

adv.