De gekste regels waar we ons in Nijmegen aan moeten houden

Door Janneke van Bergen 8 maart 2019

Ben jij een brave Nijmeegse burger? Dan moet je deze regels echt even lezen. In Nijmegen mag je namelijk niet poepen en ook niet stoepkrijten op straat. Het is verboden de buren te begluren en beroepsmatig seksen mag maar tot 2.00 uur ’s nachts. Lees alle (gekke) en Nijmeegse regels hier.

Pagina 1 / 9
⟵ swipe swipe ⟶

Bummer! Een verbod op happy hours

Of elke Nijmeegse kroeg op de hoogte is van deze regel valt te betwijfelen. Maar in de algemeen plaatselijke verordening (APV) staat het toch echt: een verbod op happy hours. “Het is verboden om alcohol te verkopen tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60 procent van de prijs die daar gewoonlijk voor wordt gevraagd.”

In Nijmegen mag je niet poepen binnen de bebouwde kom

De hond mag het wel, als de baas het opruimt. Maar mensen mogen niet poepen op straat in Nijmegen. “Het is verboden binnen de bebouwde kom op een openbare plaats zijn natuurlijke behoefte te doen buiten daarvoor bestemde plaatsen.” Dus alle Vierdaagsewandelaars die weleens in tuinen hebben gepoept: foei! jullie hebben de APV overtreden.

Verboden te stoepkrijten

gekke regeltjes
Foto ter illustratie: Aaron Burden/Unsplash

Och toch! Onze arme kinderen! Het is in Nijmegen verboden te stoepkrijten zo laat de APV weten. “Het is verboden de weg zichtbaar te bekrassen of te bekladden…bijvoorbeeld met kalk, krijt, teer of een andere kleur- of verfstof.”
Je mag dus alleen stoepkrijten als je officieel toestemming hebt van de gemeente. Dat je het even weet.

Verboden te gluren bij de buren

Gluur jij wel eens bij de buren? Dat mag niet in Nijmegen. “Het is verboden zich in de nabijheid van een persoon of een gebouw, woonwagen of woonschip op te houden met de kennelijke bedoeling deze persoon of een persoon die zich in dit gebouw, deze woonwagen of dit woonschip bevindt, te bespieden.” De APV meldt ook dat je in ieder geval geen verrekijker mag gebruiken. Kan maar duidelijk zijn.

Wildkamperen? Doe maar niet!

Wil jij in de zomer graag met je tentje een nachtje logeren aan de Waal? Doe maar niet. “Het is verboden de weg op een voor anderen hinderlijke wijze als slaapplaats te gebruiken, al dan niet in een voertuig, woonwagen, tent of vergelijkbaar ander onderkomen.” Gelukkig zijn er in het Rijk van Nijmegen genoeg campings waar je wél legaal mag kamperen.

Zet je vuilniszak even op de weegschaal

In Nijmegen mag de vuilniszak niet zwaarder zijn dan 12 kilo. Ook moet het vuilnis ‘zonder uitsteeksels in de zakken zijn gepakt, zodanig dat zulks geen aanleiding kan geven tot verwondingen of het scheuren van de zakken’.

Verboden om op een drempel te zitten

Klaar voor nog wat meer (onbegrijpelijke) regels? Zit/lig je graag zonder redelijk doel op een drempel van een gebouw? Beter niet doen, want het is verboden in Nijmegen. Geldt trouwens ook voor doelloos niksen in een portiek. Dat je het even weet.

Niet beroepsmatig seksen tot diep in de nacht

Zorg dat je om 2.00 uur klaar bent als je dan toch naar de dames van plezier gaat: “De aangewezen locatie mag slechts gebruikt worden voor straatprostitutie van 20.00u tot 02.00 uur.”

Wil je de complete APV van Nijmegen doornemen? Ga daar dan maar eens goed voor zitten 😉

Lees ook:

Wateris Ganzenheuvel

Nijmeegse mysteries: hoe spreek je Wateris uit?

Het kunstwerk Wateris is niet meer weg te denken op de Ganzenheuvel in Nijmegen. Voorbijgangers houd...

5 x nogal opmerkelijke openbare kunstwerken in Nijmegen

Voor deze Nijmeegse straten, pleinen en bruggen verzonnen jullie zelf een naam

Pagina 1 / 9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Opmerkelijk

adv.