Donald Trump is gespot in de Stevenskerk

Door Janneke van Bergen 5 december 2017

Hear hear! In de onderste gewelven van onze eigen Stevenskerk ligt Donald Trump op een schapje. Niet de ‘echte’ natuurlijk, maar wel een look a like. Het gaat om een zogeheten ‘kraagsteentje’. 

‘We didn’t vote for Donald Trump’

Peter Peters (vrijwilliger van de Stevenskerk) was laatst aan het werk in de kerk toen hij een groepje toeristen tegen kwam. “Ik hoor gelukkig het verschil tussen Engels en Amerikaans en ik had meteen door dat het Amerikanen waren. Het eerste wat ze zeiden: ‘Hey, we are from Texas, but we didn’t vote for Trump.”

Kraagsteentjes verbergen een smeuïg verhaal

Peters besluit de groep rond te leiden en neemt de mensen mee naar de crypte van de Stevenskerk. Daar viel hun oog meteen op één bijzonder kraagsteentje.

‘Hey, it is Trump!!’, riepen ze meteen. En als enkele vrijwilligers na het horen van het verhaal ook de steen beter bekijken is hun oordeel unaniem: het kraagsteentje lijkt verdacht veel op een karikatuur van Trump.

Zoek de verschillen! 😜

Donald Trump
Donald Trump. (Foto: ANP)
Donald Trump
Het kraagsteentje van Donald Trump.

Bestuursleden herkenden zichzelf in de beeldjes

De tientallen kraagsteentjes in de crypte van de kerk verbergen een nogal smeuïg verhaal. Ze zijn gemaakt tijdens de restauratie van de Stevenskerk na de Tweede Wereldoorlog, maar uiteindelijk afgekeurd door de Rijksdienst voor Monumentenzorg. De officiële reden van de afkeuring is dat er in de protestantse Stevenskerk geen afbeeldingen met personen erop mochten voorkomen. “Maar het gerucht gaat dat de kraagsteentjes zijn afgekeurd op aandringen van bestuursleden uit die tijd. Zij herkenden zichzelf namelijk in de karikaturen.”, vertelt Paul Scheurs van Stichting de Stevenskerk.

Donald Trump kraagsteentjes
De kraagsteentjes in de Stevenskerk.

Schellevis was echt woedend

Beheerder van de kerk Rens Schulte weet in ieder geval dat restaurateur en architect Schellevis echt woedend was. “Dat staat genoteerd in zijn werkboek uit die tijd. De afgekeurde steentjes kostten in totaal 10.000 gulden. En daar was hij echt niet blij mee.”

De afgekeurde steentjes, inclusief Donald Trump, zijn voor iedereen te bezichtigen. Je vindt ze in de crypte van de Stevenskerk, en hier spot je ook het graf van Ana van Bourbon. Ook zeker even doen: op zoek gaan naar de stenen kat in de kerk. Have fun!

 

 

 

Meer over

Opmerkelijk