Bijzonder! In de St. Stevenstoren wordt een klok van 3500 kilo geluid

Door Sophie van den Boogaard 21 mei 2018

Een klok van 3500 kilo met de hand luiden: dat doe je niet zomaar eventjes. Toch is dat precies wat er vandaag in de Stevenskerk staat te gebeuren. Daar heb je flink wat krachttraining voor nodig!

Jij kunt er ook bij zijn, vanmiddag in de Stevenskerk. In de hal van de St. Stevenstoren zal het klokkenluidersgilde om 13.30 uur de middeleeuwse Catharinaklok (3500 kg) met de hand gaan luiden. Deze speciale gebeurtenis vindt plaats ter gelegenheid van de sterfdag van Catharina van Bourbon in het jaar 1469.

Catharina wie?

Om 13:15 uur zal de luidmeester uitleg geven over het ontstaan en gebruik van klokken en kort toelichten wie Catharina van Bourbon was en waarom zij zo bijzonder was voor de St. Stevenskerk. Als je er niet bij kunt zijn: wij van indebuurt Nijmegen zochten het ook al eens voor je uit.

Hoe luid je een klok van 3500 kilo?

Een klok van 3500 kilo luiden, daar zijn flink wat spierballen voor nodig! Het gebeurt dan ook niet bepaald dagelijks, vertelt Peter Kuipers, torenwachter van de St. Stevenskerk. Peter: “De klok is twee keer eerder handmatig geluiden: bij een bijzondere uitvaart in de kerk en tijdens de Europese Klokkenluidersdag op 21 april. Omdat de klok zo ontzettend zwaar is, luiden we hem met een team van 6 mensen en wisselen we elkaar af. De klok heeft een diameter van 164 centimeter, dus het is nogal een klus!”

Wow, wij zijn impressed. Heb jij nog niks te doen op je vrije dag, ga dan zeker even bij de Stevenstoren langs voor dit bijzondere schouwspel.

uurwerk

Toen in Nijmegen: Wie zet eigenlijk de kerkklok op de Stevenstoren terug naar Wintertijd?

De Wintertijd is weer ingegaan, hoezee! Benieuwd wie de klok op de Stevenstoren terug zet en hoe dat...

Bovenin de Stevenstoren zit iets heel bijzonders verstopt en wij mochten het zien!

Toen Peter Kuipers in 2011 de functie van torenwachter kreeg, ontdekte hij één klok zonder de naam v...

adv.