Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nog altijd niet genoeg AED’s: hier in Nijmegen ontbreekt er eentje

Door Carin van der Meij 13 juli 2020

Het kan gebeuren: iemand in je omgeving krijgt een hartstilstand. Wat doe je dan? Je belt natuurlijk meteen 112. Terwijl de ambulance onderweg is, stuurt een reanimatie oproepsysteem een melding naar burgerhulpverleners uit de buurt om met een AED te helpen. De kans is groot dat zo’n apparaat binnen vijfhonderd meter bij jou vandaan is. Alleen nog niet in alle buurten in Nijmegen hangt dit levensreddende middel.

Je ziet ze her en der wel hangen, maar wat is ook alweer een AED? De afkorting staat voor ‘automatische externe defibrillator’. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartaanval krijgt. Iedereen mag een AED gebruiken, de Hartstichting raadt wel aan om alsnog een reanimatiecursus te volgen.

AED

De Hartstichting en HartslagNu streven ernaar om Nederland volledig AED-dekkend te maken. Dit betekent dat er overal binnen vijfhonderd meter een AED is. Op dit moment zijn er rond de 25.000 aangemelde apparaten. Om volledig dekkend te zijn, moeten er nog meer worden opgehangen.

Meer AED’s in Nijmegen

De twee organisaties brachten in kaart waar de laatste AED-loze zones zijn. Op deze kaart staan rode cirkels aangeduid. In deze buurten hangen nog geen AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn voor de buurt en aangemeld staan bij het reanimatie oproepsysteem. In Nijmegen zien we rode cirkels rond de Schependomlaan in West, rond het kruispunt van de St. Annastraat en de Groenestraat, aan het einde van de Groesbeekseweg en aan het einde van de Berg en Dalseweg.

AED in je tuin

De Gelderlander schreef eerder dat onze stad steeds meer particulier aangeschafte AED’s heeft. Zo hangt bij Joris van Meel thuis in Nijmegen-Oost een AED in de tuin. Hij is een vrijwillige hulpverlener en volgde op eigen initiatief een reanimatiecursus in het Radboudumc. Wanneer de 112-meldkamer een bericht krijgt dat iemand op straat een hartstilstand heeft gekregen, wordt er een sms verstuurd naar de dichtstbijzijnde vrijwilliger. Op die manier kunnen zij in actie komen.

Buurtverbinder

Joris vertelde aan de krant: “Ik dacht, ik wil niet zo iemand zijn die helemaal niet weet wat hij moet doen als iemand een hartstilstand krijgt.” Samen met zijn buurt zamelde hij geld in voor een AED. “Het mooiste vind ik nog dat we het geld binnen een week met zijn allen bij elkaar hebben verzameld. Het is een echte buurtverbinder.”

Hangt er in jouw buurt nog geen AED? Check de website van de Hartstichting hoe je dit apparaat aanschaft.

Lees ook:

Nieuwe donorwet gaat bijna in: zoveel Nijmegenaren zijn nog geen donor

Ben jij nog geen donor? Je bent niet de enige. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 47 procent van de ...

Fietstunnel Hezelpoort opgeknapt: ’t spookt er eindelijk niet meer (video)

Vond jij de fietstunnel bij de Nijmeegse Hezelpoort ook altijd maar een griezelige plek? Goed nieuws...
Corona Nijmegen

Zoveel nieuwe coronabesmettingen zijn er sinds twee weken in Nijmegen

Benieuwd hoe de actuele situatie rondom corona in Nijmegen is? Hieronder delen we het aantal coronab...

adv.