Nijmegenaren over verlenging lockdown: ‘Hoe lang hebben mensen hier nog zin in?’

Kledingwinkels, kappers, scholen en bouwmarkten in Nijmegen blijven langer dicht. De lockdown wordt met drie weken verlengd. Dat maakte Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari bekend. Hoe kwam dit nieuws aan bij Nijmeegse ondernemers en docenten? De eerste reacties lees je in dit artikel.

Eerst even dit

“Het is geen verrassend besluit, maar wel een enorme tegenvaller”, vertelt de premier tijdens de persconferentie. De lockdown zou oorspronkelijk van dinsdag 15 december tot dinsdag 19 januari zijn. De maatregelen van de lockdown duren nu tot en met dinsdag 9 februari.

Primair onderwijs en kinderopvang mogelijk eerder open

In het onderwijs gaat er wel iets veranderen. Leerlingen uit het voorgezet onderwijs – die fysiek onderwijs krijgen – moeten voortaan indien mogelijk anderhalve meter afstand houden. Het kabinet kijkt verder naar de mogelijkheid of de basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen. Het kabinet wil eerst een OMT-advies afwachten over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Als het volgens het kabinet verantwoord is, zou het primair onderwijs en de kinderopvang vanaf maandag 25 januari open kunnen.

Extra steunpakket

Tijdens de persconferentie vertelt Mark Rutte dat naast de economische steunpakketten meer nodig is om ondernemers in deze moeilijke tijd te helpen. De desbetreffende ministers komen binnenkort met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket.

Alle maatregelen op een rij

Het kabinet heeft gekeken naar extra maatregelen – zoals een avondklok – maar die zijn voor nu nog niet van toepassing. Hieronder alle maatregelen die tot en met 9 februari van kracht zijn:

 • Alle niet-noodzakelijke winkels blijven dicht. De enige uitzondering zijn winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zoals supermarkten, slagers, bakkers en drogisterijen;
 • alle publiek toegankelijke binnen- en buitenlocaties blijven dicht. Denk hierbij aan dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, sauna’s en casino’s. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra. Hotels mogen ook openblijven, maar zonder restaurantfunctie of roomservice;
 • kappers, masseurs, tatoeëerders, schoonheidsspecialisten en andere mensen met niet-medische contactberoepen moeten hun werkzaamheden nog steeds neerleggen. Er geldt wel een uitzondering voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten;
 • scholen blijven dicht. Onderwijs op afstand is de norm. Er zijn wel een paar uitzonderingen, onder andere voor leerlingen in het examenjaar, het praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderopvang is alleen toegankelijk voor kinderen die kwetsbaar zijn en voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep;
 • er geldt een dringend advies om niet meer dan twee gasten thuis te ontvangen. Kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd;
 • buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je met je eigen huishouden op pad gaat;
 • sportenscholen, zwembaden, sporthallen en andere binnenlocaties op het gebied van sport blijven dicht. Buitenlocaties zijn wel open. Jongeren tot 18 jaar mogen blijven trainen in groepsverband. Vanaf 18 jaar geldt: geen wedstrijden en teamtrainingen. Het maximaal aantal mensen waar je mee mag sporten is twee.

Op dinsdag 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn. Meer details over de persconferentie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Swipe om de eerste reacties van Nijmeegse ondernemers en een basisschooldocent te lezen >>>

‘Verhuurders schelden huur kwijt’

Madelon Giesen startte in september samen met Bruno Metz restaurant Frappant in Bottendaal. Als startende ondernemers krijgen zij geen financiële steun van de overheid. Madelon vertelt: “Dat is enorm balen. Maar daar hebben we ons bij neergelegd. Van de verhuurders van ons pand krijgen we veel begrip. Ze hebben zelfs huur kwijtgescholden. Dat is fantastisch.”

‘Hoe lang hebben gasten hier nog zin in?’

Madelon vraagt zich af hoe lang gasten nog afhaalmaaltijden gaan afnemen. “Er wordt veel aangeboden. Als ondernemer moet je je creativiteit uitmelken. Wij gaan vol goede moed door, maar hoe lang hebben gasten hier nog zin in? Daar zijn we afhankelijk van.” Met een knipoog zegt ze:  “We doen nu elke dag een schietgebedje. Op hoop van zegen, komt het goed.”

Madelon en Bruno doen elke dag een schietgebedje bij een Maria-beeld in de zaak (Foto: Noah Nidam)

Frappant

Graafseweg 65, 6512 BR Nijmegen

Meer informatie

‘Financieel lijden we zwaar’

De verlenging van de lockdown kwam voor horeca-ondernemer Bastien Langeveld niet als een verrassing. Hij is samen met twee vrienden onder meer eigenaar van restaurants Klinkklaar en Glaswerk. Hij vertelt: “We hebben daar begrip voor, maar vinden het jammer dat lang door de politiek werd geveinsd dat het probleem bij horeca en sportkantines lag.”

‘Opgeven is geen optie’

“Financieel lijden we zwaar. Maar opgeven is geen optie. We gaan er komen, linksom of rechtsom! We doen er alles aan om nieuwe dingen te verzinnen en in contact te blijven met onze gasten. We hopen dat de nieuwe steun van de overheid de pijn verzacht. Als we open gaan, begint ons herstel pas. Dat kan nog lang gaan duren.”

Glaswerk
Eigenaren Bastien, Sjoerd en Tim van Glaswerk en Klinkklaar (Foto: Glaswerk)

GLASWERK

Hobbemastraat 2, 6521 LJ Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

‘Domper’

Charlotte Rheiter is eigenaresse van kledingzaak Charlie & Goods. Ze vindt het een domper dat haar winkel nog eens drie weken dicht moet. “Maar we doen wat nodig is om uiteindelijk van dit vreselijke virus verlost te zijn. We zitten niet stil en merken dat onze klanten enthousiast worden van onze verkoop via social media”, zegt ze. “Dat is even een andere manier van verkopen. We blijven ons focussen op wat wél kan en zien de toekomst (en daarmee het voorjaar) zonnig tegemoet.”

Tekst loopt door onder de foto

Corona charlie and goods
Charlotte en haar team verkopen kleding via Instagram (Foto: screenshot Instagram Charlie & Goods)

Charlie & Goods

Marikenstraat 63, 6511 PX Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

‘Hoe gaat het straks met citotoetsen?’

Marlijn Ankoné is docent van groep 8 van een Nijmeegse basisschool. Zij maakt zich nu vooral zorgen over de schooladviezen. “En de gesprekken die daarbij horen. Hoe gaan we dat nu oplossen? Na de kerstvakantie zouden we beginnen met de citotoetsen, dat kan nu ook niet. Vorig jaar konden we een aantal citotoetsen niet afnemen, dat zien we liever niet nog een keer.”

‘Ik sta veel liever voor de klas’

Marlijn vindt dat haar leerlingen het goed doen. “De kinderen zijn best zelfstandig. Een paar keer per week zie ik ze online, dat vind ik prettig. Maar dat blijft op afstand. Wanneer je voor de klas staat, zijn de lijntjes korter. Je voelt makkelijker aan wie hulp nodig heeft en de kinderen kunnen makkelijker vragen stellen. Nu vergt één-op-één begeleiding meer planning. Ik sta veel liever voor de klas.”

(Beeld ter illustratie: ANP)

Wat is jouw verhaal?

Ben jij ondernemer of leraar en wil je jouw verhaal over de coronamaatregelen of de verlengde lockdown kwijt? Neem dan contact op met de redactie. Dat kan via dit formulier.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “Nijmegenaren op Curaçao: ‘Ondanks zware lockdown heerst er minder angst dan in Nederland’”

Nijmegenaren op Curaçao: ‘Ondanks zware lockdown heerst er minder angst dan in Nederland’

Ga naar “Alles over de coronazelftest: hoe het werkt en waar in Nijmegen je ’t koopt”

Alles over de coronazelftest: hoe het werkt en waar in Nijmegen je ’t koopt

Ga naar “Coronabesmettingen Nijmegen: check in deze livekaart de laatste cijfers”

Coronabesmettingen Nijmegen: check in deze livekaart de laatste cijfers

coronabesmettingen nijmegen

In onze gids

Ga naar “Fantastea”

Fantastea

 • Drakensteinstraat 13
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Ga naar “Cookie Doos”

Cookie Doos

 • Bakkers

Nu geopend

Ga naar “JA Epoxy Art”

JA Epoxy Art

 • Bisschop Hamerstraat 16
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Buitenkleed Mallorca van € 29,95 voor € 19,99”

Buitenkleed Mallorca van € 29,95 voor € 19,99

 • Karwei
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Commercieel redacteur indebuurt Arnhem”

Commercieel redacteur indebuurt Arnhem

 • Indebuurt Nijmegen
 • Fulltime
cr indebuurt arnhem

Topper

Ga naar “Buschauffeur Nijmegen en omgeving”

Buschauffeur Nijmegen en omgeving

 • Transdev
 • Parttime
Ga naar “Winkelmedewerker Nijmegen/ Arnhem”

Winkelmedewerker Nijmegen/ Arnhem

 • Timing Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice”

Medewerker klantenservice

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Inkoop assistent”

Inkoop assistent

 • WerkTalent
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Meet & Greet Studiebegeleiding Nijmegen”

Meet & Greet Studiebegeleiding Nijmegen

 • Studiebegeleiding Nijmegen
 • 1 april 2021
Studiebegeleiding Nijmegen

Topper