Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegen is de op één na gezondste stad van het land en dit is waarom

Door Carin van der Meij 1 december 2020

Wonen in Nijmegen is natuurlijk hartstikke leuk, maar hoe gezond is het eigenlijk? Nou, volgens onderzoeksbureau Arcadis is onze stad de op één na gezondste stad van Nederland! 

Arcadis heeft twintig gemeentes in kaart gebracht op het gebied van gezondheid. Er is gekeken naar gezonde mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. Groningen blijkt op basis van dit onderzoek het gezondst, gevolgd door Nijmegen en Maastricht.

Nijmegen heeft gezond gebouwde omgeving

Nijmegen scoort het beste in de categorie ‘gezonde gebouwde omgeving’. Dat is volgens Arcadis idealiter een ruime opgezette en schone stad met voorzieningen om de hoek en de huisarts en het ziekenhuis dichtbij.

Nijmegen heeft gezonde mobiliteit

Ook scoort Nijmegen goed in de categorie gezonde mobiliteit. Dat bekent dat je je in onze stad gemakkelijk, veilig en snel met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer kan verplaatsen.

Inzet gemeente geroemd

In het rapport staat dat onze gemeente inzet op gezond eten in rookvrije scholen, sportkantines en wijkaccommodaties. Daarnaast wordt flink ingezet op een beweegvriendelijke, groene omgeving. Dat is terug te zien in de jaarlijkse week van de vitaliteit.

Verschillen tussen wijken

Er is volgens het rapport een verschil tussen verschillende wijken in Nijmegen. Zo is de sociale cohesie in het centrum ‘aanmerkelijk slechter’ dan in de wijken daar direct omheen. Er komen volgens Arcadis meer gezondheidsproblemen zoals overgewicht voor in wijken met veel lagere opgeleide mensen en lagere inkomens. Inwoners in het ruime Nijmegen-Noord, met relatief veel groen en water, hebben juist een goede of zeer goede gezondheid.

Top 20

Dit is de ranglijst van de twintig gezondste steden van Nederland:

 1. Groningen
 2. Nijmegen
 3. Maastricht
 4. Almere
 5. Amersfoort
 6. Apeldoorn
 7. Emmen
 8. Terneuzen
 9. Breda
 10. Haarlem
 11. Leeuwarden
 12. Utrecht
 13. Eindhoven
 14. Arnhem
 15. Den Haag
 16. Enschede
 17. Amsterdam
 18. Tilburg
 19. Rotterdam
 20. Zaanstad

Ook sportief en aantrekkelijk om te wonen

Nijmegen is niet alleen een heel gezonde stad, maar bleek eerder ook erg sportief te zijn en een aantrekkelijke stad om te wonen. Meer daarover je hier:

Nijmegen bovenaan ranglijst meest sportieve stad van Nederland

Nieuws om trots op te zijn: Nijmegen staat bovenaan de ranglijst van de sportiefste steden van Neder...

Meest aantrekkelijke woonplaatsen van Nederland: zo hoog scoort Nijmegen

adv.