Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegen is één van de steden met de meeste boetes voor opgevoerde scooters

Door Babs Bingen 30 september 2019

In heel Nederland kregen vorig jaar, in 2018, zo’n 8,5 duizend scooterrijders een prent voor een opgevoerde brommer of scooter. Dat is minder dan in 2017 – toen werden meer dan negenduizend boetes uitgedeeld. Hoe zit dat in Nijmegen?

Frappant is dat het aantal boetes voor opgevoerde scooters of brommers in Nijmegen juist bijna is verdubbeld. In 2017 kregen 135 mensen een bekeuring en in 2018 waren het 254 mensen die betrapt werden op de rollerbank. Daarmee is Nijmegen de vierde Nederlandse stad de meest boetes hiervoor worden uitgeschreven.

Flink meer opgevoerd

Ook al werden er landelijk minder boetes uitgedeeld, werd er wel meer geld opgehaald. Deze ‘opvoerboetes’ hebben een gezamenlijke waarde van 970 duizend euro. Dat dit bedrag hoger is dan in 2017, komt vooral doordat er meer scooterrijders werden betrapt die hun tweewieler flink onder handen namen. Scooters mogen in principe maximaal 25 kilometer per uur, maar opgevoerde varianten bereiken op de rollerbank soms wel 50 kilometer per uur. Dat levert een fors hogere boete op.

Landelijk gezien

In Amsterdam (1200 boetes) en Den Haag (700 boetes) liepen de meeste scooterrijders tegen de lamp. Daarna volgde Rotterdam met 494 boetes en daarna wij. Naast deze steden vallen ook Alkmaar, Zaanstad en ‘scooterhoofdstad’ Katwijk op door hun hoge aantal prenten. In de Zuid-Hollandse kustgemeente rijden relatief de meeste snorscooters rond.

In één op de drie gemeenten werd vorig jaar geen enkele boete voor dit vergrijp uitgedeeld. In veel van de deze gevallen gaat het om kleine gemeenten, maar hieronder vallen bijvoorbeeld ook Goeree-Overflakkee, Kerkrade en Hollands Kroon.

Hier bekijk je alle cijfers:

Opvoeren van scooter of brommer

Het opvoeren van een scooter of brommer is verboden, maar relatief eenvoudig. Bij een controle wordt met behulp van een rollerbank gecheckt of de brom- of snorfiets harder kan rijden dan wettelijk is toegestaan. Blijkt het dat het voertuig is opgevoerd, dan volgt een boete. Wel is er altijd nog een beetje speling: je hebt een correctie voor de rollerbank zelf en een correctie voor de scooter of brommer.

Lees ook:

9 x deze betaalbare koopwoningen staan pas nét te koop in Nijmegen

Soms lijkt het onmogelijk om betaalbare woningen te vinden in Nijmegen. Wij gingen opzoek voor je en...

Op de fiets naar je werk! 6x de nieuwste vacatures in Nijmegen

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten vijf leuk...
sushi in Nijmegen

Voor echte sushi-lovers: 13 x hier eet je sushi in Nijmegen

Mogen mensen jou ‘s nachts ook wakker maken voor sushi? Dan is dit lijstje echt wat voor jou. Maar w...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.