Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe bakkerij gespot bij de Honig: ‘Voor jongeren met psychische kwetsbaarheid’

Door Babs Bingen 30 november 2020

Toen Chris Zylicz (33) in haar jeugd depressief was, miste ze een dagbesteding waar je iets anders doet dan punniken en breien. Nu ze jaren later hersteld is, heeft ze samen met psychologe Ieke Berens (29) Zorgbakkerij Koekkoek opgezet.

In de zorgbakkerij stomen Chris en Ieke jongeren tussen 16 en 27 jaar met een psychiatrische kwetsbaarheid klaar voor de arbeidsmarkt. Door samen koekjes en taarten te bakken, leren zij er allerlei werkvaardigheden zoals op tijd komen en feedback ontvangen. Maar ook om weer eens nuttig bezig te zijn en trots te zijn op een prestatie.

Brug tussen zorg en werkveld

De jongeren krijgen geen salaris, maar worden intensief door Chris en Ieke begeleid. Chris: “Sommige jongeren lopen vast en komen dan bijvoorbeeld met een uitkering thuis te zitten. Dat wil niet zeggen dat ze niet aan de slag willen. Ze weten soms alleen niet hoe en waar. Wij zijn de brug tussen de zorg die ze eerder hebben gehad en het werkveld. Daarnaast spreekt het bakken veel jongeren aan: het is hip.”

Tekst gaat verder onder foto.

Zorgbakkerij Koekkoek
De gevel van Zorgbakkerij Koekkoek (Eigen foto)

Eigen ervaringen

Zelf is Chris lang depressief geweest. Chris: “Toen ik zelf 16 jaar was, dacht ik dat ik nooit 17 zou worden. Er is veel tijd overheen gegaan en ik heb ook in een psychiatrische opvang gewoond. Uiteindelijk ben ik toen banketbakker geworden. Ik ben geen opgeleide ervaringsdeskundige, maar wel creatief therapeut. Door mijn eigen ervaringen kan ik een andere begeleiding geven dan uit het boekje.”

1 december opening

Inmiddels hebben al veel jongeren zich gemeld om bij Zorgbakkerij Koekkoek aan de slag te gaan. Op 1 december gaat de bakkerij open. Er worden koekjes gebakken voor Nijmeegse horecazaken zoals Hotel Credible en als particulier kun je er ook koekjes en taarten bestellen.

Crowdfunding

Momenteel proberen Chris en Ieke via crowdfunding de laatste euro’s binnen te halen voor de verbouwingskosten van de bakkerij en de kosten voor de apparaten. Die kosten zijn door familie voorgeschoten. Wil je Chris en Ieke steunen? Meer info vind je hier.

Lees ook:

Jaqueline PLEK

Kleur en sfeer bij Plek.Shop aan de Houtwerf: ‘Een huis moet leven’

Liefhebbers van lekker eten kennen restaurant PLEK NMGN aan de Houtwerf natuurlijk. Naast heerlijke ...

Tom en Marloes gooien het roer om: ‘We hebben nu een eigen boerderij’

Al jaren dromen Tom Barten en zijn vrouw Marloes van een eigen biologische boerderij. Een voedselbos...
kerstbomen in Nijmegen

De Achtertuin denkt om en opent drive-in voor kerstbomen in Nijmegen

Het terrein van de Nijmeegse Vasim wordt van 4 tot en met 13 december helemaal omgetoverd tot Santa’...

Meer over Zorgbakkerij Koekkoek ontdekken?

Zorgbakkerij Koekkoek bakkers

Waalbanddijk 16, Nijmegen

Bekijk meer:bakkers
  • Wil jij een 'Nieuw in Nijmegen' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Nijmegen.

adv.