Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Keti Koti in Nijmegen 2020: ‘Dit jaar anders dan normaal’

Door Babs Bingen 30 juni 2020

Misschien zie je het weleens op stickers, posters of flyers. Misschien vier je het ieder jaar óf je hebt er nog nooit van gehoord: Keti Koti. Dit is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. In Nijmegen vindt normaal gesproken dan in het Afrika  Museum een groot festival plaats: het Keti Koti Festival. 

Je snap het al: vanwege de uitbraak van het coronavirus kan Keti Koti dit jaar niet plaatsvinden. Een woordvoerder van het Afrika Museum laat ons weten dat er ook geen (online) alternatieven zijn dit jaar: “Omdat ons festival zo groot is, is er ook niets anders in de omgeving.” We slaan in 2020 het festival jammer genoeg dus even over, maar dat maakt Keti Koti niet minder belangrijk.

Vrijheid

Iedereen in Nederland is bekend met 4 en 5 mei. Dan herdenken we eerst de Nederlandse slachtoffers die zijn omgekomen en vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog en een dag later vieren we de vrijheid. Maar Keti Koti is veel minder bekend.
Keti Koti is een Surinaams begrip. Het betekent ‘Ketenen Gebroken’ in het Sranantongo, een in Suriname gesproken taal. Die ketenen werden gebroken op 1 juli 1863: op die dag schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af.

Keti Koti Nederland

In Suriname is 1 juli een welbekende feestdag. Een beetje zoals wij de vijfde van mei vieren dus! Sinds 2009 wordt het ook actief gevierd in Nederland en in grote steden als Rotterdam en Amsterdam staan monumenten rondom het slavenverleden. Ook in Den Bosch en Utrecht en op andere plekken door heel Nederland wordt er wat rondom Keti Koti gedaan. Nijmegen hoort daar dus ook bij en daar mogen we best een beetje trots op zijn!

Lees ook:

Marjolein en Adriënne beheren Facebookgroep Thuisbezorgd Nijmegen: ‘Het geeft voldoening’

Om een leuke Nijmeegse horecazaak te vinden die sinds de coronacrisis afhaal- en bezorgdiensten aanb...

Het regent villa’s in Nijmegen: er staat er weer één van ruim 3 miljoen te koop

Waar we normaal gesproken een gat in de lucht springen als we via Funda even kunnen wegdromen bij ee...

Mysterie: dit betekenen de bol, kruis en haan op de St. Stevenstoren

Heb je weleens goed naar de Stevenskerk gekeken? Helemaal op het topje kun je drie symbolen bovenop ...

Meer over

Nieuws

adv.