Houd er alvast rekening mee: het onderwijs staakt op 15 maart

Door Sophie van den Boogaard 9 januari 2019

Je kunt maar beter alvast een dag vrij nemen op 15 maart of een oppas regelen. Het ziet er namelijk naar uit dat alle kinderen een extra dagje vrij hebben. Er komt een grote onderwijsstaking aan lezen we op de website van het AD.

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. De Algemene Onderwijsbond (AOb) telt ruim 80.000 leden en eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel. Ook moet de werkdruk omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte en zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken. Ook zijn de klassen bomvol, zegt de AOb op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs. Ook kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. De reden dat het onderwijs overspannen is, is volgens de AOb door de hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Wat je die dag met je koters kunt gaan doen? Nou, bijvoorbeeld dit:

Marktplaats

Niks, noppes, nada: deze 11 dingen in Nijmegen kosten helemaal niks

Geef toe: stiekem zijn we toch allemaal dol op gratis? Helemaal als onze portemonnee bijna leeg is n...

5 x supermooie korte wandelroutes in Nijmegen

Als je gezellig Kerstmis viert met je familie en vrienden is het toch ook wel even lekker om erop ui...

Meer over

Nieuws

adv.