Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Flinke verandering: dit wordt er allemaal anders bij station Nijmegen

Door Babs Bingen 18 februari 2020

We wisten al langer dat het station in Nijmegen flink op de schop gaat. De concrete plannen werden dinsdagmiddag door de gemeente gepresenteerd, schrijft de Gelderlander. Hou je vast, het wordt allemaal héél anders! Dit gaat er gebeuren.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Verdiepte fietsroute

Het is een ergernis van velen: de verkeerssituatie bij het station. Voetgangers, bussen en fietsers kruisen elkaar op verschillende plekken waardoor de situatie er soms gevaarlijk is. Het vernieuwde station in Nijmegen krijgt een verdiepte fietsroute. Hoeven we niet meer bang te zijn voor botsingen!

 

(Beeld: Gemeente Nijmegen)
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Plein wordt aantrekkelijker

Verder wordt het terrein rond het station een stuk aantrekkelijker. Dat mag ook wel na een flinke opknapbeurt. Doei kale grijze vlakte, hallo groen plein!

(Beeld: Gemeente Nijmegen)
(Foto ter illustratie: indebuurt Nijmegen)

Lijn 10 krijgt twee eigen perrons

Ook typisch station Nijmegen: de drukte bij buslijn 10, de Heyendaalshuttle. Iedere ochtend weer staan er rijen studenten te wachten. In de nieuwe situatie is er voor al die studenten in ieder geval genoeg ruimte. De buslijn krijgt namelijk twee eigen perrons, in de hoek van Hotel Mercure. Omdat de bus vanaf daar meteen de Spoorkuil in kan, scheelt dat al 15 procent van de busbewegingen op het Stationsplein.

 

Metterswane 2.0

Tot grote vreugde van menig Nijmegenaar is Metterswane, het grote gebouw tegenover het station, inmiddels met de grond gelijk gemaakt. Er komt een mooi nieuw gebouw voor in de plaats dat een stuk mooier een mix van winkels, een supermarkt, kantoren, een hotel en woningen is. En nog veel leuker: ook een terras. Dat maakt het gebied rond het station veel levendiger.

station Nijmegen
(Beeld: Gemeente Nijmegen)

Sneldienst Nijmegen – Schiphol

Het station zelf wordt hier en daar ook anders. Er komt een extra perron, zodat er tussen Nijmegen en Schiphol een sneldienst kan rijden.

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Nieuwe entree en fietsenstalling westzijde

Ook wordt de huidige perrontunnel doorgetrokken waardoor er een tweede in- en uitgang ontstaat aan de westzijde van het station, aan de Koninginnelaan. Aan die kant komt dan ook een nieuwe overdekte fietsenstalling. Het oude UWV-gebouw gaat daar plaatsmaken voor een congrescentrum annex hotel.

geen treinen tussen Nijmegen en Utrecht
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Fietsverbinding Waalfront

Naar de nieuwe fietsenstalling aan de westzijde wordt vanaf het Waalfront een nieuwe fietsverbinding gemaakt. Het precieze traject is nog niet gekozen. De gemeente wil het liefst een fietsstraat via Krayenhofflaan en Koninginnelaan. De P+R aan de Eerste Oude Heselaan, gaat waarschijnlijk verdwijnen. De gemeente vindt het niet wenselijk  dat daar nog veel auto’s rijden.

De ruimte die vrijkomt kan weer gebruikt worden voor het bouwen van woningen en kantoren. De eigenaar van de grond, de NS, onderzoekt momenteel de mogelijkheden van woningbouw of de bouw van ander vastgoed.

De gemeente hoopt de plannen rondom de Westzijde van het station uiterlijk in 2026 te realiseren. Wanneer het terrein aan de voorkant wordt aangepakt, is nog niet bekend.

(Beeld: Google Maps)

Lees ook:

Maak je borst maar nat: 7 x (geplande) grote veranderingen aan Nijmegen

Oh, wat gebeurt er toch altijd veel in Nijmegen! Er staan een paar flinke veranderingen op de planni...

Wauw: Nijmegen-Noord krijgt gloednieuw restaurant aan het water

Attentie, inwoners van Nijmegen-Noord. Er wordt een héél mooi nieuw restaurant gebouwd bij jullie in...

Oldtimers in Limosgarage beklad met scheldwoorden ‘aso’ en ‘lul’

Onbekenden hebben een oldtimers die in de garage bij de Limoskazerne geparkeerd stonden, beklad. Met...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.