Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fiets gestolen? Steeds minder Nijmegenaren doen aangifte

Door Catheleyne 16 mei 2018

Is jouw trouwe tweewieler wel eens gestolen in Nijmegen? Je bent niet de enige. En wat blijkt uit politiecijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc ): steeds minder Nederlanders doen hiervan aangifte. Vorig jaar werd er bijna 79 duizend keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, ruim achttien procent minder dan een jaar eerder. Ook in Nijmegen is het aantal aangiftes flink gedaald.

In 2010 waren er in Nijmegen nog 12,6 aangiftes van fietsendiefstal per duizend inwoners. Volgens de laatste cijfers, over het jaar 2017, zijn dat er nog maar 9,1 per duizend inwoners. Dat is terug te zien in onderstaande afbeelding:

Drempel is hoger

Worden er dan ook minder fietsen gestolen? De AVc betwijfelt dit. De stichting vermoedt dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen.

Niet iedereen doet aangifte

Sowieso doet lang niet iedereen aangifte van fietsendiefstal. Volgens André Bouwman, woordvoerder van AVc, ligt het daadwerkelijke aantal fietsendiefstallen nog drie tot vier keer hoger, al is dit lastig te controleren.

Wat de gemeente kan doen tegen diefstal

Een politiewoordvoerder geeft aan dat het mogelijk is dat het aantal fietsendiefstallen wel degelijk afneemt. Het is allemaal afhankelijk van hoe hoog het onderwerp op de agenda van de gemeente staat. Voorbeelden van maatregelen die de gemeente Nijmegen kan nemen om het aantal fietsendiefstallen terug te dringen zijn lokfietsen en voorlichting over het veilig parkeren van fietsen.

Ook interessant:

fiets

Zet je fiets goed vast: er zijn fietsendieven actief in Nijmegen

Je kent dat vreselijke gevoel wel: je wil naar huis, zoekt je fiets, maar komt erachter dat die gest...
Snelbinder fietsen

Nijmeegse koopt gestolen fiets terug via Marktplaats – politie pakt dief na korte achtervolging op

Het blijft apart, een bod doen op Marktplaats op je eigen gestolen fiets en dan ook nog een afspraak...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.