Dit is waarom je hond echt aangelijnd moet zijn als de avondklok ingaat
Dat je je hond gewoon mag uitlaten tijdens de avondklok, dat is wel duidelijk. Als hondeneigenaar behoor je tot het...
Als het aan het demissionair kabinet ligt, mag je vanaf vrijdag (22 januari) tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet meer naar buiten voor een blokje om of een bezoek aan vrienden. Hierdoor verandert mogelijk veel voor Nijmegenaren. Hoe denken zij over de maatregel?
Nivine Melssen heeft drie kinderen onder de vier jaar en werkt als onderzoeker arbeidsveiligheid voor de overheid. Ze woont met haar partner achter het station in Nijmegen. Op vraag hoe zij het nieuws over de avondklok heeft ontvangen zegt ze: “Eindelijk! Hoe eerder de maatregel ingaat, hoe beter. Ik heb het gevoel dat veel mensen denken ‘hoe kan ik de regels omzeilen’, in plaats van ‘hoe kan ik me binnen de regels gedragen’. De maatregelen moeten zo strikt mogelijk zijn, zodat we zo snel mogelijk van het virus afzijn. Want we moeten hier echt vanaf!”
Flexibele werktijden
Nivine werkt thuis en krijgt van haar werkgever de vrijheid om haar kantoortijden flexibel in te delen. Nivine: “Als ik overdag een extra keer naar buiten wil, kan dat.” De wekelijkse datenight met haar partner gaat ze missen. “Dan gingen we bijvoorbeeld bij vrienden eten of een spelletje doen en kwam er een oppas voor de kinderen. Dat kan nu niet meer.” Nivine begrijpt dat de avondklok voor anderen misschien moeilijker is dan voor haar: “Ik heb een goede relatie, een vaste aanstelling op mijn werk en net een kindje gekregen. Ik heb nu veel tijd om met haar en mijn andere kinderen door te brengen, dat vind ik fijn.”
Coen Willemse (20) zit in het derde jaar van zijn studie Rechten. Hij vindt de invoering van de avondklok een goed idee. “Er waren al langer geruchten, natuurlijk. Ik zag het wel aankomen. Als het nodig is, is het nodig.” Coen woont met tien andere studenten in één huis. Zijn sociale leven vindt met name binnenshuis plaats. “Daar heb ik geluk mee. Het vervangt het sociale leven dat je normaal buitenshuis hebt. We vermaken ons hier prima. Ik vind dat wij studenten onze verantwoordelijkheid moeten nemen, dus ik beperk mijn contacten.”
Werkgeversverklaring nodig
De avondklok heeft het meest invloed op zijn werk. Coen is vulploegleider bij een supermarkt in Oost en stuurt een team vakkenvullers aan. Coen: “Ik werk vaak ’s avonds. Om 21.00 uur zijn we nog niet klaar met het verkoopklaar maken van de winkel. Ik verwacht dat de winkel eerder dichtgaat en dat ik een werkgeversverklaring krijg, zodat we nog naar huis kunnen als de avondklok al ingaat. Ik heb nog niets gehoord van mijn manager, dat komt waarschijnlijk later.”
Op het werk van horecaondernemer Klaas Clemens, heeft de mogelijke avondklok weinig invloed. Klanten van zijn restaurant Goed Volk in Bottendaal konden altijd al tot uiterlijk 20.00 uur bestellen, voor afhalen of bezorgen. “En dat gebeurt nog veel,” zegt hij. “Dat is een opluchting, want we hebben het hard nodig.”
Mensen minder de deur uit
Hij kan zich voorstellen dat mensen minder snel voor afhalen kiezen wanneer de avondklok ingaat en dan juist sneller voor bezorgen. Dat bracht Klaas en zijn vriendin Marly op een idee. Klaas: “We starten in februari met stoepcadeaus. Mensen kunnen dan voor anderen bij ons een bierpakket, toetje, borrelbox of diner bestellen. Wij gaan het dan zelf bezorgen.”
In een post op Facebook vroegen we jullie wat jullie vinden van de avondklok. “Ik baal er van,” zegt Wande de Rooij. “Wanneer moeten mensen die hele dagen werken en een gezin hebben nu naar buiten? Daar gaat mijn avondwandeling.”
Marion van de Camp reageert: “Geen moeite mee. Als iedereen zich aan de maatregels had gehouden was dit niet nodig geweest… Hoe moeilijk is het om je er aan te houden.”
Helaas noodzakelijk
Daphne Nijenhof Bottenheft is het met Marion eens: “Erg vervelend en helaas nodig doordat teveel mensen zich niet aan de regels willen houden. Wel lastig als ik na het werk nog naar mijn paard wil. Die moet beweging hebben. Dan wordt het op stal tussen 17.00 en 19.00 een stuk drukker. Maar het is niet anders”
Jaap van den Ende vindt het ‘helaas gewoon noodzakelijk’. “Helaas zijn wij (17 miljoen) Nederlanders, niet in staat het zelf op te lossen.”
Wil jij ook jouw mening geven? Dat kan hier.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Nijmegen en blijf op de hoogte van alles over en rondom Nijmegen.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu gesloten
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu gesloten
Populaire rubrieken