Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronamaatregelen verlengd tot eind april: ‘Dit haal je niet meer in’

Door Ilse Zoutewelle 31 maart 2020

Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten dus met zijn allen nog wat langer wegblijven van onze favoriete stekkies in Nijmegen. Paul Huismans van café Frowijn: ‘We zagen het natuurlijk al aankomen, maar dit haal je niet meer in.’

Alle maatregelen die zouden gelden tot 6 april, zijn nu verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dus: thuiswerken, niet naar de kapper, het museum of uit eten. Daarnaast blijven scholen gesloten tot de meivakantie. Voor evenementen en sportwedstrijden verandert er niets: die zijn nog steeds tot en met 1 juni verboden. Het kabinet maakt in de week voor 28 april bekend of de maatregelen worden verlengd.

Maak geen plannen voor de meivakantie

We moeten er niet vanuit gaan dat alles na 28 april weer normaal is. “Maak vooral geen plannen voor de meivakantie”, benadrukte Mark Rutte in de persconferentie. Ook voor het paasweekend is het advies: blijf thuis en reis niet door het land.

‘Dit halen we niet meer in’

Kortom: we moeten nog even volhouden. Wat vinden Nijmegenaren hiervan? Paul Huismans, eigenaar van café Frowijn in de Pontanusstraat, vertelt: “Het komt voor ons eerlijk gezegd niet als een verrassing. We dachten dat we tot 6 mei dicht moesten blijven, dus het valt in dat opzicht mee. Maar, dit halen we natuurlijk niet meer in. Je mist zes weken omzet die je niet meer terug kunt verdienen. En zoals je Rutte ook hoort zeggen: we gaan na 28 april niet meteen met z’n allen verder waar we gebleven waren. Misschien moeten we dan alsnog wel 1,5 meter afstand houden van elkaar. In dat geval heeft het alsnog weinig zin om open te gaan. Maar, we houden moed en we wachten af.”

Paul Huismans en zijn vrouw Ellen Engbers, samen eigenaar van Café Frowijn. (Foto: indebuurt Nijmegen)

‘We houden onszelf bezig’

Renske Huijs, bedrijfsleider van Café van Ouds in de Augustijnenstraat, zag het ook al aankomen. “We gingen hier eigenlijk al vanuit. We organiseren van alles om onszelf bezig te houden, zoals online bierproeverijen. Niemand weet hoe lang het nog gaat duren, dus we doen wat klusjes en focussen ons vooral op de opening, wanneer die ook mag zijn.”

‘Het zou prachtig zijn als de Vierdaagse door kan gaan’

Maarten Mulder van Huis voor de Binnenstad denkt dat het zwaar wordt voor veel Nijmeegse ondernemers. “En niet alleen voor ondernemers: ook voor alle mensen die betrokken zijn bij het organiseren van evenementen. Er wordt nu veel geannuleerd. De kracht van onze binnenstad zit ‘m in de combinatie van winkels, horeca en evenementen. Dat valt nu allemaal even weg. Ik denk dat het belangrijk is dat we onze ondernemers zoveel mogelijk blijven steunen door maaltijden af te halen of cadeaubonnen aan te schaffen.”

Over de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten durft Maarten nog niet veel te zeggen. “Dat is nu nog te vroeg. De Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten hebben al eerder bewezen dat ze met heftige omstandigheden kunnen omgaan toen de wandelmars in 2006 halverwege werd afgelast. Ik denk dat we juíst na zo’n intense periode behoefte hebben aan contact, elkaar ontmoeten. Het zou prachtig zijn als dat tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten weer zou kunnen.”

Alles over corona in Nijmegen

Lees meer:

Coronavirus in Nijmegen: de stand van zaken in onze stad

Het coronavirus is hét gesprek van de dag in Nijmegen. De maatregelen die worden getroffen om het vi...

Kijk mee: zo gaat het op de corona-afdeling van het Radboudumc

Uit eten aan de keukentafel: deze Nijmeegse zaken bezorgen thuis (tijdens de coronacrisis)

Zo bied je coronahulp aan (en vraag je coronahulp) in Nijmegen

Radboudumc wil studenten geneeskunde inhuren voor coronacrisis

Meer over

Nieuws

adv.