Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bah bah: Nijmegen ligt bezaaid met gebruikte mondkapjes

Door Babs Bingen 21 oktober 2020

Met de stijging van het aantal coronabesmettingen neemt ook het aantal op straat gegooide mondkapjes toe. We begrijpen dat je je niet herbruikbare mondkapje graag kwijt wilt na een bezoek aan de winkel of in de trein maar om dat nou op straat te gooien?

Na een spoor van op straat gegooide plastic handschoentjes zien we nu opeens overal plastic mondkapjes rondslingeren in Nijmegen. Gewoon over de schouder weggegooid door stadsgenoten die niet de moeite nemen ze in de afvalbak te gooien of een herbruikbare aan te schaffen.

Plastic

Een rare gewoonte die niet alleen als smerig wordt ervaren maar ook nog eens hartstikke slecht is voor onze woonomgeving. Zo lezen we op nu.nl dat de wegwerpvariant voor een deel gemaakt is van polypropeen, een vrijwel onafbreekbaar plastic. De mondmaskers worden voornamelijk op de stoep gevonden vlakbij winkelcentra, bij stations, in plantsoenen en in de bosjes. NL Schoon spreekt zelfs over het nieuwe zwerfafvalprobleem in Nederland.

#MONDKAPJEGEENZWERFKAPJE

Laten we met elkaar de stad netjes houden en onze mondkapjes gewoon weggooien in de afvalcontainer. Ter info: de plastic wegwerpmondkapjes horen in de restafvalcontainer en niet in de oranje afvalzakken van Dar voor plastic.

Met de slogan ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ doe​n Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation een oproep aan alle Nederlanders om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra en daarnaast op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.

Lees ook:

Brasserie Jolie in Nijmegen

Nét open en nu weer dicht: 5 x zo beleven nieuwe Nijmeegse horecaondernemers dat

Vol goede moed startten deze horecaondernemers de afgelopen weken met hun vijf nieuwe zaken. Het nie...

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

De boodschappen doen veel Nijmegenaren tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden rege...

Deze lokale ondernemers verkopen mondkapjes in Nijmegen

Sinds 1 juni moet iedereen die met het openbaar vervoer gaat een mondkapje dragen. Ook geldt er vana...

adv.