Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yvon van het Marikenhuis: ‘Omgaan met kanker is voor veel mensen moeilijk’

Aangeboden door Rabo ClubSupport 12 november 2020

Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. Het Marikenhuis in Nijmegen deed ook mee. Ze ontvingen een bijdrage om de praatgroepen voor mensen geraakt zijn door kanker, uit te breiden.

Het Marikenhuis is een plek voor mensen die geraakt worden door kanker. Dat zijn dus niet alleen patiënten, maar ook familieleden, vrienden en andere naasten die in hun omgeving met de ziekte te maken krijgen. Er zijn inloopuren, creatieve activiteiten en verschillende praatgroepen. Hier kun je je verhaal kwijt, vragen stellen en steun vinden bij elkaar.

‘Je bent méér dan je ziekte’

Yvon ten Brummelhuis, voorzitter en mede-initiatiefneemster van het Marikenhuis, vertelt dat alles erop gericht is om mensen weer in hun kracht te laten staan. “Onze boodschap is: je bent méér dan je ziekte. Of méér dan de ziekte van je familielid. Niet alleen de oncologische behandeling in het ziekenhuis is belangrijk. De psychosociale begeleiding die wij geven, is net zo belangrijk. Kanker is iets waar veel mensen mee te maken krijgen, het hoort bij het leven. Toch kunnen we er moeilijk mee omgaan.”

Activiteiten zijn toegankelijk

Het Marikenhuis draait volledig op vrijwilligers. De inloopuren en informatiebijeenkomsten zijn dan ook allemaal gratis. Voor de activiteiten en praatgroepen vragen ze een bijdrage van €2,50 voor koffie of thee. Deelnemen kost dus niet veel geld. Dat is belangrijk, legt Yvon uit. “Het maakt de drempel om ons te bezoeken lager. Iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek, moet bij ons terecht kunnen.”

Tekst gaat verder onder foto

Marikenhuis Nijmegen
(Foto: Marikenhuis)

Aanbod praatgroepen wordt uitgebreid

In de praatgroepen die het Marikenhuis faciliteert, worden verschillende thema’s en vraagstukken besproken: hoe vertel ik mijn kinderen dat ik ziek ben? Hoe ga ik om met mijn ongeneeslijke ziekte? Hoe verwerk ik het komende verlies van mijn partner? Deze groepen worden begeleid door opgeleide vrijwilligers. Yvon: “We willen nu het aanbod uitbreiden, om nog meer mensen zo gericht mogelijk te helpen. Zo willen we een praatgroep speciaal voor kankerpatiënten die uitbehandeld zijn starten. Met de bijdrage van Rabo ClubSupport kan dat.”

Niet alleen Marikenhuis kreeg een bijdrage

Clubs en verenigingen zijn waardevol voor ons land, vindt Rabobank. Rabo ClubSupport ondersteunt de bank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Hierdoor kunnen clubs en verenigingen als het Marikenhuis iets betekenen voor de buurt. Bijvoorbeeld door het uitbreiden van praatgroepen voor kankerpatiënten te steunen, maar ook door het clubhuis te verduurzamen, gezond voedsel aan te bieden in de kantine of trainingsprogramma’s voor gehandicapten op te zetten. Het Marikenhuis is niet de enige die een bijdrage kreeg in Nijmegen. Er zijn veel meer clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op rabobank.nl/clubsupport.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

adv.