Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier lees je alles over het pijnlijke vetsyndroom: lipoedeem

Aangeboden door ’t Hoen therapie 4 september 2019

Nog nooit gehoord van het pijnlijke vetsyndroom? Lipoedeem is een vetzwelling dat voorkomt op de benen, binnenkant knieën, heupen en onderarmen. Therapeute Samantha vertelt je alles wat je moet weten over deze vetophopingen.

Lipoedeem komt vooral voor bij vrouwen en kan ontstaan tegen het einde van de pubertijd. “Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Het blijkt vaak in de familie te zitten. Denk jij lipoedeem te hebben? Vraag dan of je moeder, oma en tante er ook last van hebben. Meestal uit oedeem zich in een periode van hormonale verandering. Denk aan de pubertijd, zwangerschap en de overgang.”

Te weinig beweging

Een goed dieet kan helpen tegen de onderhuidse vetophopingen, weet Samantha. “Bij vrouwen die last hebben van lipoedeem kan obesitas in het spel zijn. Letten op je voeding en genoeg bewegen is belangrijk. Als je de hele dag op je stoel zit worden je spieren te weinig gebruikt en verbrand je nauwelijks energie. Dan nemen de spieren af in massa en daarmee dus de spierkracht. Helaas is het lichaam zo gebouwd dat er meer vet afgezet wordt in het weefsel wanneer de lymfstroom vertraagd is bij aanwezig oedeem.” 

't Hoen Therapie
Lipoedeem. ’t Hoen Therapie

Sinaasappelhuid

Als je last hebt van vetophopingen bij de dijbenen, kunnen er ook fijne putjes ontstaan in je huid. “Dit noemen we ook wel een sinaasappelhuid. Verder zijn er de volgende symptomen: regelmatig blauwe plekken aanwezig op de huid of je hebt het gevoel dat je blauwe plekken hebt. Daarnaast kunnen vrouwen hierbij te maken hebben met krampen, gewrichtsklachten, vermoeidheid, koude of zware benen en asymmetrie in de lichaamsbouw. Het kan dus zomaar zijn dat je bovenlijf maat 38 heeft, maar dat je broek twee maten groter moet zijn.”

Dit kun je er tegen doen

Lipoedeem is niet alleen storend in je lijf, maar het doet dus ook nog eens pijn. Nu wil je natuurlijk weten hoe je ervan af kunt komen. Samantha vertelt: “Het is een complexe behandeling en vergt een specialistische aanpak. Praktijk ’t Hoen Therapie heeft hier ruime ervaring mee dankzij cursussen en de vele patiënten die wij behandeld hebben.”

Er zijn ook zaken waar je volgens de deskundige zelf op kunt letten. “Let op je gewicht, sport of beweeg regelmatig en draag indien nodig een therapeutische elastische kous aangemeten door een bandagist met ervaring in lipoedeem.”

Meer weten over de behandelingen van ’t Hoen Therapie? Klik hieronder voor meer informatie. 


Meer over ’t Hoen therapie ontdekken?

’t Hoen therapie fysiotherapeuten

Vandaag gesloten

Leeuwstraat 1, Nijmegen

Bekijk meer:fysiotherapeuten

adv.