Dertigers opgelet: dit krijg je als je jouw dertigersbrein laat ontrafelen
Aangeboden door Radboud Universitair Medisch Centrum
Een huis kopen, gezinsuitbreiding, een carriereswitch, of corona: in het leven van een dertiger kan binnen één jaar veel veranderen. Om het brein van dertigers te ontrafelen, hebben Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek de Healthy Brain Study opgezet. Doe mee en draag niet alleen bij aan een gezondere en gelukkigere samenleving, maar krijg ook een mooie vergoeding.
Hoe ga je om met stressvolle situaties? Wat heeft je leefstijl voor invloed op je brein? Dat soort vragen worden behandeld in de Healthy Brain Study. In het onderzoek worden duizend deelnemers een jaar lang op drie momenten onder de loep genomen, met tussenpozen van vier maanden.
In totaal doe je drie keer een week lang thuismetingen en breng je drie keer een volle dag door in het laboratorium op de campus. Elk meetmoment wordt afgesloten met het beantwoorden van vragenlijsten, die je thuis kunt maken. In totaal investeer je zo’n 50 uur van je tijd, verspreid over één jaar. En de resultaten zijn superinteressant!

Omgaan met stress
Inge (39) is één van die dertigers. Ze heeft nogal een turbulent jaar achter de rug. “Ik heb mijn HBO Verpleegkunde afgerond, ben meer gaan werken en werd moeder van een jongetje. Daarnaast hebben we 10 maanden geleden een meisje uit Thailand geadopteerd. Door corona kregen we minder hulp dan in het begin de bedoeling was. Maar toch gingen we door. Ik vraag me echt af, waar hebben we die energie in deze periode vandaan gehaald?” Dat is één van de vragen waar de onderzoekers straks mee aan de slag gaan: hoe kan het dat de ene dertiger beter met stressvolle situaties om kan gaan, dan de andere?
Inzicht in je leefstijl
Inge roept andere dertigers ook op om mee te doen: “Het is ontzettend interessant om mee te doen met deze studie. Je leert veel over jezelf. En je draagt zo bij aan meer inzichten over de verschillen tussen dertigers.” Resultaten van de deelnemers worden deels teruggekoppeld via de online omgeving MijnDertigersbrein. Zo kom je veel te weten over je eetgewoontes, lichaamsbouw en mate van beweging.

Hersenfoto
Tijdens de testdag wordt er ook een scan van je hersenen gemaakt doormiddel van de MRI-scanner. Jordi (33) vond dat prima om te doen. “Het was wel even lastig om wakker te blijven”, zegt Jordi lachend. Tijdens de eerste testdag ga je eerst oefenen in de dummy scanner. “Ik denk dat dat ook wel heel erg fijn is voor mensen die nog niet eerder in een MRI-scanner hebben gelegen”, gaat Jordi verder. Hij roept ook andere dertigers op om mee te doen aan de studie. “Een keertje jezelf inzetten voor de wetenschap. Dat kan je op verschillende manieren doen. Hier kunnen hele interessante dingen uitkomen. Je draagt een steentje bij aan de wetenschap, zodat je daar in de toekomst zelf ook mee geholpen bent.”
Vergoeding van € 500,-
Lijkt het je interessant om mee te doen aan het onderzoek naar het Dertigersbrein? Lees meer informatie op de website van het onderzoek. De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je Nederlands spreekt en dat je een dertiger bent. Deelnemers aan het onderzoek krijgen een vrijwilligersvergoeding van € 500,- bij het volledig afronden van de studie. Dit is exclusief reiskostenvergoeding en catering. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!
Doe ook mee en meld je nu aan voor het de Healthy Brain Study!