Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zoveel coronaboetes zijn er uitgedeeld in Nijmegen

Door Carin van der Meij 3 juli 2020

Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert een boete. Dat weet iedereen. Maar hoe groot is die kans op een ‘coronaboete’? Dat verschilt per gemeente. Hoe scoort Nijmegen eigenlijk? Dat lees je hier.

Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur in samenwerking met LocalFocus. Ruud Kuin van de BOA Bond noemt de grote verschillen tussen gemeente ‘slecht voor het draagvlak en het rechtsgevoel’.

Coronaboetes in Nijmegen

Laten we voorop stellen: het is natuurlijk belangrijk dat wij ons allemaal aan deze regels houden. Toch zijn er Nijmegenaren die dit niet hebben gedaan. Met als gevolg een dikke prent. Over hoeveel boetes praten we? Onze gemeente heeft met LocalFocus het aantal coronaboetes gedeeld. Zo blijkt dat Nijmeegse handhavers tussen 15 maart en 15 juni in totaal 401 mensen hebben bekeurd op basis van corona-noodverordeningen. Dat zijn 22,6 boetes per 10.000 inwoners.

Regio Nijmegen

Is dit veel? Laten we het in perspectief zetten en naar de regio Nijmegen kijken. In de meeste buurtgemeenten werden veel minder boetes uitgedeeld. Het verschil is het grootste ten opzichte van de gemeente Beuningen. Daar werden maar 5 boetes uitgedeeld, dat is 1,9 boete per 10.000 inwoners. In de gemeente Wijchen werden 39 boetes uitgedeeld, in Lingewaard 19 en in Heumen 29. Het relatieve aantal boetes was alleen in de gemeente Berg en Dal hoger. Daar werden 91 boetes uitgedeeld. Dat zijn er 26 per 10.000 inwoners.

In kaart

Op onderstaande kaart kun je zien hoeveel coronaboetes in heel Nederland zijn uitgeschreven. Het gaat hier om boetes die zijn uitgeschreven door handhavers in dienst van de gemeente. Let op: niet van elke gemeente zijn deze gegevens bekend.

Per 1 juli zijn de coronamaatregelen iets meer versoepeld. Ben je kwijt wat nu wel en niet mag? Wij praten je hier bij:

We mogen steeds meer: dit gaat er vanaf 1 juli veranderen in Nijmegen

Groen licht: de coronamaatregelen worden per woensdag 1 juli verder versoepeld. Zelfs nog meer dan o...

Angela werkt als boa in Nijmegen en vertelde hoe dat de afgelopen maanden was:

Angela is boa in Nijmegen: ‘Het werk heeft onterecht een slecht imago’

Angela van Veen (31) is buitengewoon opsporingsambtenaar in Nijmegen. Als boa bewaakt ze de openbare...

adv.