Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht in Nijmegen: hier moet je er straks eentje dragen

Door Carin van der Meij 30 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Nijmegen waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Een bezoekje brengen aan de Bastei of het Valkhof Museum? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht.

Theaters en concertzalen

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Wanneer je Doornroosje of de Vereeniging binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Benzinestations

(Foto: via Google Streetview)

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Horeca

corona Nijmegen
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

Cihan, eigenaar van barbershop Haven (Foto: indebuurt Nijmegen)

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Station Nijmegen

station Nijmegen
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

Coronamaatregelen in de auto: dit moet je weten als je bij een ander instapt

De regel over het 1,5 meter afstand van elkaar houden, die kennen we wel. Maar wat zijn de coronamaa...

Coronatest in Nijmegen: dit zijn alle teststraten in onze stad

Voor een coronatest in Nijmegen op kun je terecht verschillende locaties. In deze lijst vind je alle...
Andrea Boesten

Nijmeegse Andrea (21) kreeg corona: ‘Ik ben maanden vermoeid geweest’

Toen Andrea Boesten (21) in maart ineens niets meer rook en niets meer proefde, ging er een belletje...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.