Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wandelen door Nijmegen: 9 x de mooiste en beroemdste steegjes van onze stad

Door Janneke van Bergen 30 juni 2020

Wandel jij graag door Nijmegen? Onze stad heeft prachtige doorkijkjes die soms zelfs honderden jaren oud zijn. Wij zetten de mooiste en bekendste steegjes voor je op een rij. Kijk je mee?

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

De Papengas

Papengas Nijmegen
De Papengas in Nijmegen. (Foto: indebuurt Nijmegen)

In Nijmegen heten veel steegjes een gas. Een gas is een hele oude naam voor steeg. En daarmee werd niet zomaar een steeg bedoeld maar een smallere doorgang naar achterliggende woningen van ‘armere’ mensen. Een prachtige ‘gas’ vinden we terug in de benedenstad: de Papengas. Waarschijnlijk is dit steegje zo genoemd omdat er vroeger een pastoor heeft gewoond. Geniet van oude muren en deuren en loop vooral een stukje door. Dan kun je namelijk ook nog de St. Jacobskapel en ’t Oude Weeshuis bewonderen!

Het Vogelhofje (Glashuis)

Nijmegen Vogelhofje
Het Vogelhofje. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Dit steegje is iedere dag tot 21.00 uur geopend. Wandel het Glashuis in vanaf de Lange Hezelstraat en je komt vanzelf al deze prachtige vogelkooitjes tegen.

Kronenburgergas

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Ook deze gas is een zijtak van de oudste winkelstraat van Nederland. Je hebt hier een mooi doorkijkje op de Kruittoren in het Kronenburgerpark. Je zou er zomer voorbij lopen als je je niet weet dat dit mooie steegje hier zit.

Ottengas

(Foto: indebuurt Nijmegen)

In de Ottengas bewonder je onder meer het Middeleeuwse Cellenbroederenhuis. Interessant feitje: Eind jaren negentig stond dit gebouw op instorten maar door het stutten van de muren kon het gebouw worden gered, lezen we op de website van Noviomagus

St. Stevenskerkhof

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Wow! Dit vinden wij één van de mooiste steegjes in Nijmegen. De naam St. Stevenskerkhof doet somber aan, maar van het idyllische steegje kun je volgens ons alleen maar blij worden. Vergeet ook niet een koffie of een lekkere lunch te scoren bij Philipse Koffie en Brocante. Hier schreven we eerder dit artikel over. 

St. Josephof

St. Josephhof
St. Josephhof in Nijmegen. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Hou je van kleurtjes en vrolijke street art? Wandel dan eens langs de St. Josephhof (zijstraatje van de Hertogstraat). De steegjes in de Hertogstraat staan vol met toffe muurschilderingen. Je checkt het allemaal in dit artikel en video. 

Achter de Hoofdwacht

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Ook in dit typisch Nijmeegse steegje staan vaak toeristen foto’s te schieten. Achter de Hoofdwacht vind je aan de Grote Markt. Het is een verborgen steegje, maar zeker de moeite waard om eens doorheen te lopen. Loop je het steegje door, dan kom je uit op de Korenmarkt.

De Vlaamsegas

Vlaamsegas Nijmegen
De Vlaamsegas in Nijmegen. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Gehaat en geliefd: dit is misschien niet de mooiste, maar wel één van de beroemdste steegjes van Nijmegen! Mocht je er vroeger van je moeder nooit komen? Tegenwoordig is het steegje opgefleurd met mooie en lichte muurschilderingen. Dit moet de sfeer en leefbaarheid in de Vlaamsegas verbeteren.

Lage Markt

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Naast restaurant en wijnbar Ultimo ligt dit witte steegje aan de Lage Markt. De Sint-Anthonispoort die te zien is een deel van de oude stadspoort bij de Waal. De poort gaf vanaf de Waalkade toegang tot de stad en is al honderden jaren oud.

Steegje gemist?

Hebben wij een steegje gemist? Laat het ons weten! Stuur jouw tip naar [email protected] of laat jouw ‘steegje’ achter in de comments.

Video: zo gaat de bouw van het reusachtige Romeinse uitkijkmasker voor Veur-Lent

We wisten al even dat Veur-Lent binnenkort een eigen méga groot kunstwerk krijgt. Kunstenaar Andreas...

Binnenkijken bij de mysterieuze torens van de Nijmeegse Spoorbrug

Wat gebeurt er eigenlijk in die twee historische gebouwen bij de Spoorbrug? Woont er iemand, of niet...

Om verliefd op te worden: 9 x de mooiste gevels van Nijmegen

Natuurlijk kijk je goed waar je je voeten neerzet als je door de stad loopt. Geen zin om te struikel...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.