Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie was Titus Brandsma en waarom is er een kerk naar hem vernoemd?

Door Sophie van den Boogaard 11 januari 2021

De prachtige kerk in Bottendaal is vernoemd naar Titus Brandsma. Wie was deze man en wat was zijn connectie met Nijmegen? Lees je hier!

Titus Brandsma was een intelligent man

Titus Brandsma heette eigenlijk Anno Sjoerd en was van oorsprong een Fries. Hij was Rooms-Katholiek opgevoed en trad hij in bij de Karmelietenorde, waar hij de kloosternaam Titus aannam. Na het behalen van zijn Gymnasium studeerde hij Wijsbegeerte in Rome. In 1923 werd hij Hoogleraar in Wijsbegeerte en in Mystiek aan de Radboud Universiteit. In studiejaar 1932 – 1933 was Titus Brandsma zelfs rector Magnificus.

Hij was een zeer sociaal betrokken persoon. Brandsma sloot zich aan bij verschillende organisaties die vaak in lijn liepen met zijn Rooms-katholieke geloofsovertuiging. Hij zette zich onder andere in voor het natuurbehoud in Friesland, de Rooms-Katholieke Journalistenvereniging en was medeoprichter van het spirituele tijdschrift Ons Geestelijk Erf.

Tekst loopt verder onder de foto

Titus Brandsma
Documenten waaraan de maatschappelijke betrokkenheid van Titus Brandsma is af te lezen, te bezichtigen in de Titus Brandsma kerk. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Verzet

Brandsma woonde al enige tijd in Nijmegen, in het toenmalige klooster in Doddendaal. Aan de vooravond van de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog waarschuwde hij al via publicaties in dagbladen en tijdens lezingen en colleges voor de gevaren van het gedachtegoed van de nazi’s. Ook weigerde hij om joden toegang tot het onderwijs te ontzeggen.

Arrestatie

In januari 1942 bezocht Brandsma een aantal katholieke kranten. Hij vroeg ze om niet langer advertenties van de NSB te plaatsen. De Duitsers kregen lucht van zijn activiteiten en besloten actie te ondernemen. Zo kwam het dat Titus Brandsma op 19 januari 1942 in het klooster in Doddendaal werd gearresteerd. Via wat omwegen zoals de gevangenis van Scheveningen kwam hij uiteindelijk in concentratiekamp Dachau terecht.

Titus Brandsma
Een foto van Titus Brandsma in zijn werkkamer in het klooster van Doddendaal. Deze foto is te bezichtigen in de Titus Brandsma kerk. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Steun en inspiratie

Brandsma werd in een barak geplaatst samen met een aantal Poolse geestelijken. Kampgenoten vertelden dat hij in zijn tijd in het concentratiekamp een enorme spirituele steun geweest was voor medegevangenen. Door alle mishandelingen werd Brandsma doodziek en in de zomer van 1942 werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij was toen al buiten bewustzijn. Titus Brandsma stierf op 26 juli 1942 door een dodelijke injectie van de kamparts.

Waarom heet de kerk zo?

De kerk en het monument zijn vernoemd naar Titus Brandsma omdat hij veel betekende voor de mensen. Hij was een inspirerende persoonlijkheid, een geestelijke en zette zich in voor veel maatschappelijke belangen. Zijn verzet tegen de nazi’s was moedig en ook in het kamp was hij een steun.

Lees ook:

ontdekking Nijmegen

Toen in Nijmegen: de ontdekking van het geheim onder de C&A en Papillon

De wereldberoemde schilders de Gebroeders van Lymborch woonden vroeger in een enorm pand aan de Nijm...
Hezelpoort

Toen in Nijmegen: 7 x prachtige oude plaatjes van de iconische Hezelpoort

Elke Nijmegenaar kent wel de Hezelpoort. Of je nu weet waar hij ligt, of niet, je bent er vast een k...
Badhuis Daalseweg

Toen in Nijmegen: dit gebeurde er vroeger in het Badhuis aan de Daalseweg

Ken je dat imposante gebouw aan de Daalseweg met op de voorgevel 'Badhuis'? Het is eigenlijk niet te...

adv.