Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit was Joris Ivens en om deze reden heeft hij een eigen plein in Nijmegen

Door Eveline de Boer 16 november 2019

Nijmegen kent vele pleinen, de één wat groter en mooier dan de ander. En zo bevindt zich onderaan het Kronenburgerpark het Joris Ivensplein. Maar wie was Joris Ivens eigenlijk? En waarom is er een plein naar hem vernoemd? Vragen die je na het lezen van dit artikel nooit meer hoeft te stellen. 

Wie is Joris Ivens?

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Joris Ivens werd in 1898 geboren in Nijmegen en ontwikkelde zichzelf al vroeg als groot talent documentairemaker, lezen we op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Hij gebruikte dit talent om de onderdrukking van de zwakke groepen in de samenleving in beeld te brengen. Dit werd hem, door thuisland Nederland, niet altijd in dank afgenomen. Dat bepaalde deels het vervolg van zijn carrière. Later kwam ook zijn sterke voorkeur voor het communisme naar voren in zijn vastleggingen. Een conflict met Nederland zorgde er in 1946 voor dat Joris Ivens werd bestempeld als ‘persona non grata’, oftewel als iemand die niet meer welkom is in het land.

Conflict met Nederland

In 1944 kreeg Ivens een aanstelling van de Nederlandse overheid om de bevrijding van Indonesië in Nederlands-Indië te filmen. Ivens was van mening dat Nederland niet met de bevrijding van Indonesië bezig was, maar met het opnieuw koloniseren van dit land. Hij nam ontslag en koos de kant van de onafhankelijkheidsstrijders. De uiteindelijke documentaire Indonesia Calling betekende een breuk met Nederland.

Communisme

Toen hij terug kwam uit Nederlands-Indië belandde Ivens in Oost-Europa. Hier werkte hij voor dictaturen om de wederopbouw van landen getroffen door de Tweede Wereldoorlog te filmen. In 1957 maakt hij één van de grootste producties in de geschiedenis van de documentaire: Das Lied der Ströme. Zijn films uit deze periode begonnen steeds meer bekend te staan als propaganda voor het communisme in plaats van als uiting van zijn artistieke kwaliteiten.

Joris Ivensplein

(Foto: indebuurt Nijmegen)

In 1988 werd de omstreden filmmaker Joris Ivens benoemd tot ereburger van Nijmegen. Het plein onderaan Kronenburgerpark werd benoemd tot het Joris Ivensplein. In 1990 werd het monument onthuld, dat midden op het plein staat. Op het eerste gezicht lijkt dit grote monument een beetje op een flessenopener maar het stelt eigenlijk een filmcamera voor. Op het monument staat een quote van Ivens:

Dikwijls, ver weg,
bleef Nijmegen, mijn jeugd,
toch dicht bij mij.”

Europese Stichting Joris Ivens

Ook vind je aan de Tweede Walstraat in Nijmegen de Europese Stichting Joris Ivens. Deze stichting heeft als doel om de bekendheid van Joris Ivens te bevorderen. Daarnaast beheert deze stichting het Joris Ivens Archief van het leven en het werk van Ivens. In onderstaande video zie je de eerste film uit 1912 van Joris Ivens.

Lees ook:

Binnenkijken bij Marlijn en Niels: ‘Onze huisdieren hangen soms aan de muur’

Na drie weken samen avonturen beleven in de Braziliaanse jungle was de kogel door de kerk. Marlijn (...
Schavuit & Co

Deze gave nieuwe Nijmeegse zaak is een slijterij en tattoo shop in één

Mickel van Nozems 6511, je weet wel; de barbier op de Nieuwe Markt waar we eerder over schreven, hee...
Zevenheuvelenloop 2018

7 onmisbare tips voor wie meedoet met de Zevenheuvelenloop

De Zevenheuvelenloop komt er weer aan. Op 16 en 17 november lopen duizenden mensen over de prachtige...

adv.