Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat leuk! Hier zie je hoe oud een huis of gebouw in Nijmegen is

Door Babs Bingen 23 juni 2020

Nijmegen staat natuurlijk bekend om haar karakteristieke huizen historische binnenstad. Maar zijn al deze panden eigenlijk wel zo oud als dat wij denken, of zijn het soms goede kopieën in oude stijl? In hoeveel generaties zouden er al vóór jou in jouw huis hebben gewoond? Wij ontdekten dit super leuke tooltje, ontwikkeld door de knappe koppen van de TU Delft. Je kunt hiermee binnen drie seconden uitzoeken hoe oud elk gebouw is.

Hoe ze aan deze informatie komen? In de openbare database ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG) vind je heel gedetailleerde data van alle gebouwen en adressen in Nederland. Deze informatie is door de TU Delft omgezet in een 3D kaart, en wordt in stand gehouden door Mapbox. Zo is de informatie dus lekker overzichtelijk gemaakt.

Zelf checken hoe oud jouw huis is

Wil je het zelf proberen? Via dit linkje kom je op de 3D kaart terecht. Vul jouw straat of postcode in en scrol eenvoudig over het kaartje heen om jouw huis te zoeken. Gevonden? Met de mouse-over zie je in welk jaartal dit gebouw uit de grond is gestampt. Zo zie je dat het voormalige klooster Doddendaal (waar nu studenten wonen) al uit 1982 stamt en ons treinstation in 1955 helemaal werd opgebouwd (na het bombardement in de oorlog).

En nu jij! Had jij dit jaartal bij jouw woning verwacht?

Lees ook:

Flinke verandering: dit wordt er allemaal anders bij station Nijmegen

We wisten al langer dat het station in Nijmegen flink op de schop gaat. De concrete plannen werden d...
Toen in Nijmegen

Toen in Nijmegen: onze prachtige stationshal

Deze foto van een supermooie stationshal vonden we op de Facebookpagina van Noviomagus. En we zijn h...

Toen in Nijmegen: 7 x video’s met bewegende beelden van vervlogen tijden

Even een kleine pauze tijdens het thuiswerken? Dan is het fijn om even YouTube af te struinen en in ...

adv.