Toen in Nijmegen: scholen op slot vanwege de Spaanse griep

Door Janneke van Bergen 11 maart 2018

Heel veel Nijmegenaren hebben op dit moment de griep. Maar wist je dat het 100 jaar geleden nog veel erger was in onze stad? In 1918 waarde het Spaanse griepvirus rond in Nijmegen. En veel mensen gingen er aan dood.

Het jaar 1918 is niet alleen berucht door de Spaanse griep maar ook door de Eerste Wereldoorlog. “In Nijmegen nam de armoede toe”, lezen we op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. “Een groeiend deel van de bevolking werd voor maaltijden afhankelijk van liefdadige instellingen en de gemeentelijke gaarkeukens. Steenkool was zo schaars dat veel gezinnen in de winter in de kou zaten.”
En in datzelfde jaar werd onze stad ook getroffen door de Spaanse griep.

De Spaanse griep kende twee golven

De Spaanse griep in 1918 kenden twee golven. De eerste golf in het voorjaar bleek mild te zijn maar de tweede golf in de herfst bleek heftiger. De griep was niet alleen besmettelijk maar ook dodelijk. Wat ook vreemd was, is dat er vooral jongeren aan dood gingen. Het gerucht ging dan ook dat de mysterieuze ziekte een chemisch wapen van de Duitsers zou kunnen zijn. Hoeveel Nijmegenaren nu eigenlijk slachtoffer werden van deze Spaanse griep, kunnen wij helaas nergens terugvinden.

Alle lagere scholen in Nijmegen gingen dicht

Wel vonden we een opvallende bericht op de  Facebookpagina van het Regionaal Archief Nijmegen. Hier lezen we dat onze burgemeester Schaeck Mathon in die tijd  zelfs besloot om alle lagere scholen in de stad te sluiten!

De griepgolf is nog lang niet voorbij. In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis – CWZ lopen de wachttijden bij de Eerste…

Posted by Regionaal Archief Nijmegen on Thursday, 8 March 2018

Veel beterschap voor alle zieken!

Natuurlijk hopen we met z’n allen dat de griep met de eerste zonnestraaltjes snel gaat verdwijnen. En voor alle zieken die nog op bed liggen: Beterschap!

adv.