Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: 7 x winkelen in de Broerstraat begin 1900

Door Babs Bingen 22 november 2020

We gaan terug in de tijd, naar begin 1900. Een tijd van boodschappen doen bij de bakker, slager, groenteboer en drogist. Een duik in het Regionaal Archief Nijmegen leverde deze mooie oude beelden van winkelen in Nijmegen begin 1900 op.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Zeigelbaan

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Gezien vanuit de Molenstraat op een marktdag. Links zie je de toenmalige Zeigelbaan en rechts de Ziekerstraat. De Zeigelbaan lag aan de zuidzijde van het huidige Plein 1944. De Zeigelbaan vormde samen met de Kroonstraat en Achter Valburg voor de Tweede Wereldoorlog een oost-westverbinding tussen de Molenstraat en de Parkweg. Deze straten bestaan nu niet meer. Ze werden zwaar getroffen werden bij het bombardement in februari 1944.

Vleeschouwerij Gebroeders Grul

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Hier poseren de gebroeders Grul omstreeks 1900 met het personeel voor hun slagerij in de Molenstraat, omdat ze hier net de zaak van hun moeder hebben overgenomen. Pa Grul startte de zaak al in 1880.

Chocolateriezaak van J. van Dungen

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Hier zie je het interieur van de Nijmeegse chocolaterie van Dungen op Broerstraat nummer 44. Deze werd in 1866 opgericht als koekbakkerij en werd in 1869 een banketbakkerij. In 1922 werd het bedrijf uitgebreid met een chocoladefabriek aan de Groenestraat, ter hoogte van de Guido Gezellestraat. Het bedrijf overleefde de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1972 nam de Bredase chocoladefabrikant Kwatta van Dungen over. De fabriek in Nijmegen sloot toen en werd in 1977 gesloopt.

Sigarenmagazijn Noviomagum

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Deze foto is gemaakt omstreeks 1915. Rookwaar kocht je toen bij een sigarenboer. Hier zie je Sigarenmagazijn Noviomagum. Deze zaak lag in de Korte Molenstraat.

Wisbrun & Liffmann

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Hier zie je een verlichte carnavalsetalage van de kledingzaak Wisbrun & Liffmann in de Broerstraat omstreeks 1910. Het was een exclusieve modezaak van twee Duitse ondernemers, die in heel Nederland vestigingen hadden.

Rond 1909 werden de eerste Nijmeegse winkelbedrijven en daarna ook particulieren op het elektriciteitsnet aangesloten. Dit is een foto uit het boekje ‘Gebruikt elektriciteit‘ dat destijds de ontwikkelingen van de elektriciteitscentrale documenteerden.

W.A. Smals

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Uit ditzelfde boekje komt ook deze foto. Hier zie je verlicht winkelinterieur van W.A. Smals in de Broerstraat. Vermoedelijk gaat het hier om een meubelzaak.

Parfumerie en Bijouteries

(Beeld: Regionaal Archief Nijmegen)

Op de plek waar nu het Nijmeegse stadhuis ligt, vond je vroeger de Korte Nieuwstraat. Daar lag op de hoek deze parfumeriezaak. Op de gevel staat: parfumerie en bijouterie. Daaruit maken we op dat hier vroeger parfum en sieraden werden verkocht. De foto is genomen omstreeks 1910.

Meer details over deze zaak konden we niet achterhalen. Heb jij een tip? Laat het ons dan weten.

Meer over de geschiedenis van Nijmegen:

Wauw: in deze video waan je je in het prachtige Nijmegen van 1922

Grote kans dat je wel weet hoe mooi en leuk Nijmegen anno 2019 is. Maar hoe zagen de straten van onz...
Badhuis Daalseweg

Toen in Nijmegen: dit gebeurde er vroeger in het Badhuis aan de Daalseweg

Ken je dat imposante gebouw aan de Daalseweg met op de voorgevel 'Badhuis'? Het is eigenlijk niet te...

Terug in de tijd: check deze oude foto’s van onze Waalbrug in de loop der jaren

Wanneer je met de fiets, trein of auto over de Waalbrug Nijmegen in rijdt, krijg je toch altijd weer...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.