Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Nijmegen: 7 x video’s met bewegende beelden van vervlogen tijden

Door Sanna Schoonenberg 26 maart 2020

Even een kleine pauze tijdens het thuiswerken? Dan is het fijn om even YouTube af te struinen en in de oude beelden van vroeger te duiken. Wij hebben een aantal prachtige video’s voor je klaargezet!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Nijmegen in 1922

Terug in de tijd: waan je even in deze prachtige beelden uit 1922. Zo zag het er dus zo’n 100 jaar geleden uit. Prachtige gebouwen, paard en wagen en oude stoomtreinen. Kijk je mee?

Vierdaagse vroeger

De video laat beelden zien van de Vierdaagse in 1961. Een verslaggever brengt verslag uit van de vijfenveertigste editie van de wandeltocht. Wow, dat is lang geleden. Hebben wij even geluk dat hier nog beelden van zijn!

Nijmeegse binnenstad in 1968

Fiets je wel eens door de stad en vraag je jezelf dan af hoe het er vroeger uit zou hebben gezien? Gelukkig is er nog het een en ander beeldmateriaal uit deze tijd beschikbaar. Let op: het geluid is niet ideaal maar deze beelden spreken boekdelen, toch?

Ca. 1968: filmopname Nijmegen Centrum Vandaag een geweldige filmopname, ingezonden door Peter-Hans Duivenvoorden, van de binnenstad ergens aan het eind van de jaren '60 van de vorige eeuw. Het is de vader van Peter-Hans, destijds een enthousiaste filmfanaat, die de opname op Super8 film maakte. We zien het hoge water op de Waalkade met op de achtergrond o.a. de oude Spoorbrug, het Besiendershuis en het Duitse kanon onderaan de Belvedère in het Hunnerpark. Vervolgens gaan we via de Voerweg naar de Burchtstraat. Een mooie shot van de Grotestraat volgt waar we richting Lent kijken. Via de Grote Markt komen we in de Augustijnenstraat terecht. De feestverlichting hangt boven de straat. Vervolgens nemen we een kijkje op Plein 1944 die toen nog als parkeerplaats gebruikt werd. In de Broerstraat kunnen we zien dat het Boekenweek is gezien het spandoek boven de straat. De film eindigt met beelden verderop in de Broerstraat richting Burchtstraat. Het vermoeden bestond dat de film gemaakt zou moeten zijn rond 1980. Als we de beelden echter goed bekijken zien we dat op de Grote Markt de bovenleidingen van de toenmalige Trolleybussen nog aanwezig zijn. Wij vermoeden daarom dat de film gemaakt moet zijn aan het eind van de jaren ´60. De Trolleybus reed namelijk in Nijmegen t/m maart 1969. Dit wordt ook bevestigd door de beelden van de Broerstraat waar de bekende winkelvitrines aanwezig (zie http://tinyurl.com/m2xbmv2). Krijgt u ook heimwee na het zien van deze beelden? Uw historische foto, film of ansichtkaart terugzien op deze pagina? Stuur uw bijdrage(n) naar ons toe. Gebruik de berichtenknop of stuur een email naar nijmegentoen@gmail.com. Opname: P. Duivenvoorden Nijmegen Toen

Posted by Nijmegen Toen on Tuesday, 8 November 2016

Nijmegen in de jaren 30

Laatste dan, omdat we maar geen genoeg kunnen krijgen van deze prachtige beelden! Zo zag Nijmegen er in de jaren 30 uit. Een bevroren waal en met de slee naar de overkant. Dat kunnen we ons haast niet meer voorstellen.

Met de tram

In deze video zie je fraaie beelden van hoe de tram dwars door Nijmegen en omgeving rijdt. Helaas bestaat de tram in Nijmegen niet meer. Maar om een idee te krijgen hoe dit er vroeger uitzag hebben we  de beelden voor je.

Piersonrellen

Februari 1981 staat in Nijmeegse geschiedenis bekend als de tijd van de Piersonrellen: heftige krakersrellen in de Piersonstraat. Nijmegen was toen landelijk nieuws. Zo zag dit oude televisie-nieuws van die tijd eruit.

Nijmegen vroeger

Even een Nijmeegs geschiedenislesje in het kort. Deze video geeft je een idee van onze stad vóór en na de oorlog. Denk aan de opening van de Waalbrug, de historie van de Vierdaagse én de eerste faculteiten van de Radboud Universiteit. Herken jij alles?

Lees ook:

Wow: zo zag de Honigfabriek eruit toen deze nog in werking was

Welke Nijmegenaar kent deze kenmerkende fabriekstoren nou niet? De Honig. Het Honigcomplex is al rui...

Toen in Nijmegen: hoe de universiteit in 1923 naar Nijmegen kwam

Nijmegen is een echte studentenstad. Woensdag- en donderdagnacht lijkt het vaak wel weekend in de st...
VASIM

Toen in Nijmegen: de bewogen geschiedenis van NYMA en de Vasim

We kennen de Vasim in de zomer vooral als festivalterrein. Maar wat was ons charmante industrieterre...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.