Op deze plekken in Nijmegen gebeurden vroeger hele lugubere dingen

Door Janneke van Bergen 30 december 2018

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger waren martelingen, opsluitingen en experimenten op mensen héél normaal. Op een paar plekken in Nijmegen (waar je tegenwoordig nietsvermoedend langsloopt) gebeurden vroeger allerlei lugubere dingen. Ook zijn er in Nijmegen verschillende ‘spookhuizen’ te vinden. Lees en huiver!

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Het spook aan de van ’t Santstraat

van 't santstraat
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Kennen jullie het verhaal van het spook in de Van ’t Santstraat in Nijmegen? Dit verhaal begint in mei 1936. De familie Lammerinks woont op dat moment op de Van ’t Santstraat 67. Volgens de Gelderlander en het Provinciaal Geldersch Nijmeegsch Dagblad begon het allemaal toen het zoontje van het gezin eind maart van een onbekende man op straat een snoepje had aangenomen. Vanaf toen hoorde het jongetje in zijn slaapkamer vreemde geluiden: iedere avond tussen 19:30 en 20:30 klonk er geheimzinnig geklop en slepende voetstappen. Het bange jongetje mocht bij zijn ouders in bed slapen, maar de klopgeest bleek het op hem gemunt te hebben en verhuisde mee. Toen zijn ouders sliepen begon het bed een vreemde slingerende beweging te maken. “Het was alsof er een rat heen en weer rende tussen de spiralen van de matras”, verklaarde de familie Lammerinks. Brrrr!

Geseling en vingers afhakken in de Burchtstraat

Blauwe steen Nijmegen
De blauwe steen in Nijmegen

We schreven al eerder over de bijzondere ‘Blauwe Steen’ op de Grote Markt/Burchtstraat. Op de website van Noviomagus lezen we dat de traditie bestond om gevangenen driemaal rond de Blauwe Steen te leiden. Ook werden gevangenen gegeseld. Was je zakkenroller dan bestond de kans dat je oor er werd afgesneden. En er werden ook wel eens vingers afgehakt. Luguber hè?

Blauwe steen Nijmegen

Nijmeegse mysteries: de blauwe steen op de Burchtstraat

Meestal springt 'ie niet zo in het oog, die blauwe steen op de Burchtstraat. Toch kleeft er een hoop...

Onthoofden en vierendelen bij de Sint Anthonispoort

De beruchte Sint Anthonispoort in Nijmegen.

De mooie Sint Anthonispoort bij restaurant De Firma is helemaal niet zo idyllisch als ie eruit ziet. In 1589 werd bij deze poort namelijk het hoofd van Maarten Schenck tentoongesteld. De rest van zijn lichaam was te ‘bewonderen’ bij andere Nijmeegse poorten. Je leest er alles over (als je durft) in dit artikel.

Onze voorouders ‘versierden’ de stad met een hoofd en lichaamsdelen

Loop jij wel eens door de Sint Anthonispoort? je weet wel, die ene mooie stadspoort bij restaurant D...

Martelkelders in Nijmegen

luguber Nijmegen
Foto: unsplash.com

Onder het historische stadhuis in Nijmegen gebeurde vroeger heel lugubere dingen. In de ruimte bevindt zich nog een pijnbank en je ziet er ook een kleine cel.  De kelders werden vroeger ingezet als ‘martelkelder’. In de kleine cel zat trouwens oud-burgemeester Willem Roukens vast voordat hij op de binnenplaats van het stadhuis werd onthoofd.  De martelkelders onder het stadhuis worden weer opengesteld voor het publiek in de periode mei tot en met september. In principe weer op woensdag om de twee weken, met uitzondering van de Vierdaagseweek. Je bezoekt de kelders ook als je meedoet aan de Verborgen Plekjes wandeling van het Gilde Nijmegen.


Meer over Stichting Gilde Nijmegen ontdekken?

Stichting Gilde Nijmegen bezienswaardigheden

Tweede Oude Heselaan 386-1, Nijmegen

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Besiendershuis

Besienderhuis
Het Besienderhuis in Nijmegen. (Foto: Google Streetview)

Aan de Waalkade vinden we het Besienderhuis. Dit huis staat er al sinds 1525 en heeft een duistere geschiedenis. Op de website van Omroep Gelderland lezen we dat de eerste echte bewoner van het Besiendershuis Wouter Kolf heette. In 1603 is Wouter Kolf met zijn vrouw in het Besiendershuis gaan wonen. Hij besloot er een gezin te stichten, maar dat liep niet goed af. Jan-Wieger van den Berg, kunstenaar-conservator van het huis, zegt: ‘De dood achtervolgde Wouter Kolf.’ Maar liefst drie van Wouter Kolf’s vrouwen zijn gestorven in het huis, de derde zwanger van zijn kind. Mensen die later in het huis verbleven geven aan een ‘vreemde aanwezigheid’ te voelen. Er zijn voorwerpen die in het huis bewegen en vreemde geluiden die opeens te horen zijn. Al met al mega spooky dus!

Executies op de Grote Markt

Grote Markt gegoogelde vragen
De Grote Markt in Nijmegen.

Je kunt het jezelf bijna niet voorstellen. Maar op onze prachtige Grote Markt werden vroeger gewoon mensen geëxecuteerd! Johannes Josephuis Baudoin (28) is de laatste gevangene die op de Grote Markt aan zijn einde kwam. Op 20 september 1843 werd Johannes op de Grote Markt opgehangen aan een galg. Hij was ter dood veroordeeld vanwege de moord op het meisje Henrica Otten, zo meldt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Het meisje zou de voerman, die verliefd op haar was, hebben afgewezen. 

Spookhuis op de Nieuwe Nonnendaalseweg

Foto: Google

Aan de Nieuwe Nonnendaalseweg vinden we ook een spookhuis met een luguber verhaal. Aan De Gelderlander vertelt bewoner Bilal: “Op een regenachtige avond zag ik buiten achter het raam het gezicht van een man. Eigenlijk kan dat niet, want ik woon op de eerste verdieping. Hij had een normaal, onopvallend gezicht, het hoofd iets kalend. Ik schatte hem iets ouder dan 40. Die ogen vergeet ik nooit meer, die leken wel zwart.” Bilal ging op onderzoek uit en liet zich door een oude buurvrouw vertellen dat het pand al tien jaar leegstond. De laatste bewoners kwamen uit het voormalige Joegoslavië: twee mannen en een vrouw. De vrouw en één van de mannen werden in 2001 allebei vlak achter elkaar vermoord in de Wolfskuil. Toen Bilal een foto te zien kreeg van het mannelijk slachtoffer schrok hij: het was precies het gezicht dat hij had gezien. Er gebeurde nog veel meer rare dingen in zijn huis: het hele verhaal lees je bij De Gelderlander.

Hebben wij een lugubere of spooky plek gemist?

Welke lugubere plek in Nijmegen hebben wij gemist? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar [email protected]. Thanks!

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.