Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nijmegen had de eerste supermarkt van Nederland: de ‘van Woerkom’

Door Sophie van den Boogaard 14 oktober 2020

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en de leukste en zo zijn er nog een heleboel andere dingen waar ons Nimma in uitblinkt. Zo hadden we bijvoorbeeld ook de eerste supermarkt van Nederland!

Chryso van Woerkom

Eind jaren veertig telde Nederland zo’n 40.000 kruidenierszaakjes, maar nog geen enkele supermarkt. Daar kwam verandering in toen Chryso van Woerkom tijdens de Tweede Wereldoorlog een schot in zijn ruime kruidenierswinkel in de Molenstraat zette. Hij deed dit om te voorkomen dat de Duitse bezetters de zaak zouden inpikken. De loze ruimte die daarmee vrijkwam, gebruikte hij om wat spullen voor te verpakken. De tijdwinst die hij daarmee boekte werd door zijn klanten gewaardeerd.

Zelfbediening

Na de oorlog, in 1948 zette hij voorverpakte spullen zoals koffie, koekjes en kaas met een prijs erop geplakt op schappen in de zaak. De klant kon zijn of haar spullen zelf pakken, in een mand doen en uiteindelijk afrekenen. Uit het hele land kwamen ze naar onze Waalstad afgereisd om inspiratie op te doen. Al snel namen andere supermarkten zoals Dirk van den Broek het zelfbedieningsconcept over. In 1969 werd van Woerkom verkocht, maar het pand bleef altijd een supermarkt. Zelfs vandaag de dag kun je gewoon in de oudste supermarkt van Nederland je producten afrekenen: in het pand aan de Molenstraat zit nu de Coop.

Meer over toen in Nijmegen:

Kermis Nijmegen

Zo zag de Nijmeegse Kermis er honderd jaar geleden uit (foto’s)

Tot 11 oktober kun je nog genieten van de Nijmeegse najaarskermis. De botsauto's, de polyp of de spi...
Hezelpoort

Toen in Nijmegen: 7 x prachtige oude plaatjes van de iconische Hezelpoort

Elke Nijmegenaar kent wel de Hezelpoort. Of je nu weet waar hij ligt, of niet, je bent er vast een k...
Kronenburgerpark

Toen in Nijmegen: deze kraakheldere foto van het Kronenburgerpark komt uit 1885 (!)

Van het Kronenburgerpark krijgen wij trotse Nijmegenaren nooit genoeg. We vonden een wel heel pracht...

adv.